maandag 13 maart 2023

Jeugdboekenmaand over Geluk van 1 tot 31 maart: "Over zwaan (en over ons)" Joke Guns ; Rosemarie De Vos

Uil is Das' beste vriend. Hij moet Das het nieuws vertellen. Het nieuws dat Zwaan er niet lang meer zal zijn, en dat ze er op een dag niet meer is.

Das wil en kan het niet geloven, en is boos op Das. Waarom liegt Das tegen hem?

Maar Das liegt niet...

"Over Zwaan (en over ons)" is om meerdere redenen bijzonder. Het is prentenboek over dood, en hoe daarmee omgaan, maar ook hoe je met een groot verlies verder kunt: door mooie herinneringen op te halen, en door over diegene die jou achterliet, te blijven praten. Door een brief te schrijven aan Zwaan, over waarom Das haar zo bijzonder vond.

Joke Guns en Rosemarie De Vos geven gestalte aan verdriet, maar ook aan het plezier dat de dieren samen met Zwaan hadden.

Het knappe in dit boek, en over hoe Zwaan weggaat, is dat dit niet gezegd, maar getoond wordt in een grijsachtige prent, waarin (of waaruit?) we Zwaan zien vertrekken. Dat maakt het gegeven van dood iets verderaf van de lezer. De dieren krijgen ruimte om om Zwaan te huilen, en om troost te vinden bij elkaar. Dat wordt op een warme manier weergegeven in grote kleurrijke prenten.

"Over Zwaan (en over ons)" is omdat het de dood benadert met dieren in de hoofdrol, zeer geschikt om het met jonge kinderen over de dood te kunnen hebben. Volwassenen die dit boek lezen, kunnen ook uit de tekst elementen halen om verder te gaan en om te gaan met het verlies van geliefden.

"Over Zwaan (en over ons) is een prentenboek van Joke Guns uit 2014, maar is nog steeds verkrijgbaar. Het volgt haar boeken voor eerste lezers over Naat ("Ik ben Naat" en "Ik durf") en "Prinses Yun" op. Dat laatste is een boek op rijm over een meisje met pit!

Over Zwaan (en over ons) / Joke Guns ; Rosemarie De Vos.- Laakdal : De Rêverie, 2014.- 28p. : ill. ISBN 978 90 813 7199 5