Hoe pak ik het schrijven over boeken aan?Ik wil met mijn recensies mensen nieuwsgierig en enthousiast maken, maar zeker ook kritisch blijven over gelezen boeken. Alleen zo kan ik voor mezelf en voor u als boekenzoeker eerlijk blijven. U zult hier ook geen winacties vinden. Dit blog is geen verkoopsblog, en dus ook niet als dusdanig opgevat. Meer over mijn aanpak en visie leest u hier.
Lang zal het boek leven
Een boek mag langer meegaan dan drie tot zes maanden. Daarom zult u op dit blog ook oudere boeken zien blinken. Meestal zult u een boek ook nog wel een hele tijd in de bibliotheek terugvinden. Als u een boek niet ziet staan in de winkel, kan u het altijd bestellen: uw boekhandelaar weet u te vertellen of het boek nog te krijgen is.
Hype of over het muurtje kijken naar de verte
Mijn blog wil u als lezer boeken laten zien die niet altijd in stapels in de boekhandel te vinden zijn, en waar u soms wat naar moet zoeken. Maar uw boekhandelaar kan u daarmee helpen, op eenvoudige vraag. Het kan zijn dat ik met dit blog de echte "ik lees nooit een boek!" ook niet aan het lezen krijg, of misschien net wel, ik weet dat niet. Dat is voor mij ook niet persé de bedoeling. Ik wil u tonen hoe mooi, spannend, gezellig, en soms ook heel moeilijk of gemakkelijk, lezen is of kan zijn.
Boekenlijsten op leeftijd: indicatief
Ik deel de boekenlijsten op dit blog in bij kinderen tot vijf jaar, 6 tot 12, 12 tot 18 jaar en volwassenen. Alle boeken op dit blog zijn zeker ook geschikt om voor te lezen. De boeken voor volwassenen zijn allemaal eveneens geschikt vanaf 16 jaar. Ik heb de subcategorieën die ik had allemaal laten vallen, omdat leeftijd slechts indicatief is. Laat je (als verzorger/ouder) er niet te fel door leiden, alsjeblieft. Soms is een kind van zes klaar voor een boek dat iemand van zeven jaar eigenlijk al kan lezen, maar vind kindlief het verhaal waar "6+" op staat, ook tof. Laat het kind dan aub het boek lezen. Leeftijd zegt namelijk niet altijd waar een kind aan toe is en wat het graag wil lezen.
Maakt dit blog mijn huiswerk?
Ik hoop van harte dat bezielde leerkrachten Nederlands het zien als hun leerlingen een stuk van mijn blog plukken om er hun huiswerk mee in orde te krijgen. De zoekwoorden “bespreking” van “dit of dat boek”: ze zijn niet te tellen. Ik maak met mijn blog geen huiswerk van leerlingen die liever geen boeken lezen. Dat mag je, leerling, zelf doen. En ik vind het oprecht jammer als je niet zo graag leest. Want ik besef heel goed dat “moeten” lezen soms een opgave betekent.
Vragen als “hoe heet het hoofdpersonage uit boek x” beantwoord ik ook niet. Dat moet je zelf uit het boek halen, liefst door het boek te lezen. De hoofdpersoon uit het boek staan trouwens meestal ook vaak al met naam en toenaam op de achterflap. Ook vragen als “kan je me tegen morgen dit en dit bezorgen? Mijn taak MOET dan af" zal ik nooit beantwoorden. Begin gewoon op tijd aan je huiswerk.
Gefeliciteerd…
Aan de lezer die hier van harte boeken vindt waar hij of zij, of hun kinderen inspiratie vinden om een boek te kiezen, te omarmen en te koesteren.