zondag 31 december 2006

Kwaad bloed

Emma wordt naar een ijselijk strenge katholieke kostschool gestuurd, als iemand die uit een ongelovige familie komt. Zus is ziek, en Emma wordt weggestuurd, zo lijkt het haar. Emma's ouders schamen zich dood voor de ziekte van zus. Emma zal van alle wereldse dingen weggehouden worden, denken haar ouders. Nooit heeft Emma echter meer viezigheid gehoord dan in de bezemkast op internaat, nooit heeft ze vuilere liedjes gezongen. Ze wordt vrouw op internaat, wat ook al zo vreemd is: waar komt al dat bloed vandaan? Ben ik ergens gaan inzitten, zit er nu een gapende wond, waar al dat bloed uitstroomt? Alle meisjes weten blijkbaar wat Emma scheelt, en dat maakt haar kwaad. Waarom licht niemand haar in? Ze weet ineens waarvoor de "bloedzolder" dient...

Zeer lichamelijk geschreven boek, dat niets wil verbloemen. Wat me wel vreemd overkwam, is dat er in 50 jaar ECHT heel veel veranderde. Meisjes wisten helemaal NIETS van wat hen overkwam. Toch is dit boek absoluut niet ongeloofwaardig. Je merkt dat het in die tijd gewoon zo ging. Emma is geen "meisje van nu, in de jaren 50-60", ze is een meisje IN de jaren '50, en dat is knap. De mensen verder in dit boek worden goed beschreven, met elk hun eigen karakter.
Persoonlijk vond ik de vorige boeken van De Sterck iets beter qua verhaal én personages IN dat verhaal, terwijl "Kwaad bloed", naar mijn gevoel, een gegeven wil meegeven, dat van "vrouw worden in de jaren '50 - en wat dat met vrouwen/meisjes deed."

Kwaad bloed / Marita De Sterck.- Amsterdam : Querido, 2006.- 159p.- ISBN 90 454 0354 0 - 15+