dinsdag 12 augustus 2014

Het leven is flink lastig, als je dertien, verliefd bent, én vier ouders hebt

Ingrid Kluvers schreef in 2010 ‘Droomtuin’, het eerste boek over Joop. Ze heeft twee vaders, twee moeders, en een supercoole oma. Nu is er ‘En ik dan?’, het zelfstandig te lezen vervolg. Een boek voor een zomerse dag, al mocht het wat meer zijn.

Ingrid Kluvers was lang hoofdredactrice van het meidenblad Tina voor ze ervoor koos om boeken te schrijven. In 2010 debuteerde ze met ‘Droomtuin’, het eerste boek over de dertienjarige Joop, die twee vaders, twee moeders en een supercoole oma heeft. Haar situatie is flink gecompliceerd, vindt ze zelf. Haar beide vaders, Alain en Valentijn, hebben immers een relatie, net als Heleen en Marlies, haar twee moeders.

Homoseksualiteit is zowel in ‘Droomtuin’ als in ‘En ik dan?’ het overkoepelende thema. Kluvers schetst de gezinssituatie van Joop, die af en toe flink baalt met haar twee vaders en twee moeders, die zich allemaal heel erg met haar bemoeien. Ze zou heel graag af en toe een heel gewoon meisje zijn, met een vader en een moeder, net als haar vriendin Mees.

‘En ik dan’ is het vervolg op ‘Droomtuin’. Het boek is vlot te lezen zonder dat je ‘Droomtuin’ gelezen hebt, alleen heb je dan de geschiedenis van Joop en haar vriendenkliekje niet mee. Dat kliekje bestaat uit vriendinnen Mees en Juul, en vriend Dennis. Joop is in ‘Droomtuin’ ernstig ziek geweest, maar daar is in ‘En ik dan’ niets meer van te merken.

Familiale besognes zijn in dit boek des te meer aan de orde. Kluvers weet bovendien heel goed hoe ze het brein van een dertienjarige puber moet omschrijven. Meer dan eens moeten Joops ouders het ontgelden. Ze kunnen niets goed doen voor hun dochter, hoewel ze best openminded zijn.

Alle problemen en probleempjes waar een dertienjarige mee zou kunnen worstelen, komen ook aan bod in ‘En ik dan’, net als in ‘Droomtuin’. Geheime afspraakjes een Frans meisje via Facebook, en een geheime verliefdheid op datzelfde meisje. Joop vraagt zich af of zij ook lesbisch is, nu ze verliefd is op haar Facebookvriendin Emma, die bovendien bijna 16 is.

Tussen Joop en Emma speelt volgens die laatste iets heel anders. Iets dat Joops leven en dat van haar familie compleet overhoop haalt, en waar nog stof genoeg in zit voor een derde boek over Joop. Dat Emma en haar moeder naar Nederland komen heeft hier alles mee te maken.

Hoewel Joop en haar vrienden een vrolijke bende zijn, waar Emma na een zeilkamp in Friesland ook bij is gaan horen, slaagt Kluvers er niet helemaal in om van haar personages echte mensen van vlees en bloed te maken. Ze wil het verhaal iets te veel zelf in de hand houden, en zit als auteur te veel "op" haar personages. Hen meer voor zichzelf laten spreken, en niet alles als auteur willen uitleggen kan de fantasie van de lezer bovendien voeden. 

Joop kijkt iets te vaak “dromerig uit het raam” en ze is me ondanks het feit dat ze een behoorlijk irritante puber kan zijn, ietsje te perfect. Zo perfect als Tiny dat was voor kleine meisjes in vroeger tijden, maar dan voor dertienjarige meiden van nu. Voor wie echter heerlijk wil wegdromen en wil weten waarom Friesland het mekka is om te gaan zeilen: Lees ‘En ik dan?’. Voor een zomerse dag, al mocht het wat meer zijn.

En ik dan? / Ingrid Kluvers.- Amsterdam : Moon, 2014.- 240p.-ISBN: 978 90 4882 022 1.- 12+

(Eerder verschenen op Zizo Online)