vrijdag 29 juli 2016

Wil jij (opnieuw) deelnemen aan de KJV-leesgroepen in De Groene Waterman?

Ook in het leesjaar 2016-2017 wil Boekhandel De Groene Waterman verder gaan met  leesgroepen voor kinderen.

Dit leesjaar zouden ze graag een extra groep vormen voor jongeren van 12 tot 14 jaar.

Inschrijven

kan vanaf nu. Je geeft volgende gegevens door aan Iris van De Groene Waterman.

  • de naam van het jurylid dat wil deelnemen, 
  • de leeftijd 
  • (en filiaal van de bibliotheek waar de deelnemer de te lezen boeken ophaalt).
Wanneer komen we samen?

Als je hier klikt  vindt je ook de bijeenkomsten van de leesgroepen, en wanneer we welke boeken lezen.

Meer informatie?

Eigenlijk sluiten we met onze leesgroepen aan bij de Kinder -en Jeugdjury Vlaanderen, of kortweg de KJV.  De KJV is een project van Iedereen Leest. Meer informatie vind je op www.kjv.be .

De laatste bijeenkomst is een plechtige juryvergadering: de juryleden geven punten dan aan hun favoriete boeken en zo vinden we een winnaar.

Andere leesgroepen verspreid over het land doen dit ook.  Alle punten worden samengeteld en in mei organiseren we een slotfeest in onze boekhandel waar de grote winnaars bekend worden gemaakt. Zo kregen we vorig leesjaar Carll Cneut, Michael De Cock en Riske Lemmens over de vloer op dit feest.

Praktisch

de leesgroep gaat elke tweede zondag van de maand om 11 uur door. de leesgroep duurt +/- 1 uur.
  • we hebben vier groepen:
groep 2 voor 6 tot 8 jaar
groep 3 voor 8 tot 10 jaar
groep 4 voor 10 tot 12 jaar
groen 5 voor 12 tot 14 jaar
  • een volwassen begeleider leidt het gesprek in goede banen.
  • Ouders kunnen ondertussen de krant lezen in de winkel, een wandelingetje maken in de stad, naar de markt gaan, ...
  • de boeken kan je gewoon in de bibliotheek ontlenen, er is geen aankoopverplichting en de leesgroep zelf is ook gratis.
  • Je kan je kind best inschrijven voor de KJV in de bibliotheek: er is een speciaal rek voor de kinderen die meelezen en ze krijgen voorrang op de boeken.
  • als je eens een keertje niet kunt komen, is dat zeker geen ramp. Het is misschien wel handig om dat tijdig te laten weten in De Groene Waterman, via Iris. Het is wel de bedoeling dat jullie de boeken lezen, zodat je op het einde punten kunt geven. Als je niet alle boeken gelezen hebt, mag je eigenlijk niet mee stemmen.
  • Als er eens een boek tussen zit waar je echt niet door geraakt, is het geen ramp als je het niet helemaal uitleest. Het is wel waardevol als je er over nadenkt waarom het boek je niet ligt. Dat geeft stof voor gesprek tijdens de bijeenkomst.
  • Voor kinderen in groep 2: leert je kind pas in september lezen? Dat is geen enkel probleem, de meeste boeken zijn verhalen om voor te lezen. Er staan enkele boeken om zelf te lezen op de lijst: deze boeken bespreken we op het einde van het leesjaar. De kans is dan groter dan je kind de tekst kan lezen, maar lees gerust voor als het te moeizaam gaat. Leesplezier en inzicht is veel belangrijker dan de technische kant  Sommige boeken op de lijst zijn eerder geschikt voor kinderen van het tweede leerjaar. Lig er dus niet van wakker!
  • Voor kinderen in groep 3: sommige boeken zijn misschien nogal dik voor kinderen van het derde leerjaar.  Ook hier: geen enkel probleem als jullie voorlezen, samen lezen, ... Leesplezier is zoveel belangrijker dan AVI of leessnelheid.  Normaal gezien zijn alle boeken van de KJV, vanaf groep 2, ook als audioboek beschikbaar.  Meer info vind je op http://www.luisterpuntbibliotheek.be/nl/kids/
Als je nog vragen hebt, of als er iets onduidelijk is, laat het Iris dan gerust weten.

Boekhandel De Groene Waterman
Wolstraat 7
2000 Antwerpen
03/232.93 94