maandag 1 augustus 2016

Nils Pieters doet Senne Guns bijna vergeten, Saskia Maaskant krijgt nog net niet het nakijken...

Senne Guns zong een aantal jaar geleden een liedje over een goudvis die het leven van een oude, net niet eenzame vrouw, kleurde. Ze praatte elke dag met hem, omdat haar man wanneer ze naar zijn graf ging, toch niets meer terug zei.

Later kreeg ik het boek “Kieuw” van Saskia Maaskant onder ogen, en prompt in mijn hart, over een meisje die ook wel eens een goudvis was, maar van wie de kom in duizend stukken breekt omwille van Kers, en omwille van een stamboom waarnaar ze opzoek gaat. Boeiende, prachtige tochten, en een prachtige song over een goudvis van eenzaamheid.

Nils Pieters maakte “Vos en Goudvis” na zijn hilarische boek “Draak”, over een graaf, die Draak heet, en het op kindjes gemunt heeft. Of hoe zat dat ook alweer?

Was “Draak” ontegensprekelijk grappig, en boordevol details, die je zowel uit de tekst als uit de prenten kon halen, dan is “Vos en Goudvis” een volmaakt, schitterend prentenboek, in de zuiverste zin van het woord: het boek bevat slechts vier zinnen tekst.
Op de cover zien we Vos en zijn vriend, kijkend naar de wereld.

“Vos en Goudvis” gaat over het einde van een leven, en nog één keer er alles willen uithalen. Want zomaar iemand laten gaan: dat kan niet. En dus vertrekken Vos en Goudvis op reis, de hele wereld rond. Zelfs tot op de maan.
Ze vertrekken te voet, Vos heeft een aantal essentiële dingen mee, die hij op zijn rug heeft, onder andere een plankje met wieltjes onder, om Goudvis’ kom te kunnen vervoeren.

Pieters vertelt zijn verhaal zonder veel woorden, maar waar de lezer met grote ogen naar kijkt. We volgen de tocht van Vos en Goudvis, en kunnen alleen maar denken: “Wat een cadeau voor je beste vriend”. Vos laat zijn vriend de hele wereld zien: te voet, over zee, en op The route 66 in de USA, per brommertje, mét helm, ook voor Goudvis. Pieters vertelt zijn verhaal dan wel woordeloos, de route naar de USA klopt helemaal: als je te voet vertrekt, vanuit je huisje in het bos, moet je de zee over. Vos en Goudvis reizen dag en nacht, bij goed en slecht weer, werkelijk niets wordt aan het toeval overgelaten. Het plezier spat van de bladzijden af, tot het eind… “Zo, Vis, nu mag je”.

Subliem, troostrijk, met een lach en een traan, deze “Vos en Goudvis”.

Vos en Goudvis / Nils Pieters.- Wielsbeke : De Eenhoorn, 2015.- zonder paginanummering.- ISBN: 978 94 6291 065 2.- 5+ (en dus zeker ook voor volwassenen)