zondag 10 maart 2019

Leeschallenge met Kinderboekenjuf: Ik ben heel veel liefde / Wally De Doncker ; Fatinha Ramos

In het boek “Ik ben heel veel liefde” van Wally de Doncker en Fatinha Ramos neemt Luna de lezer mee op sleeptouw. Ze neemt je mee naar de tijd voor zij er was, en dat haar ouders verliefd op elkaar werden. “Die twee houden erg veel van elkaar. “Als ze naar elkaar kijken glimlachen ze met hun ogen” “Ze begonnen te kussen, te strelen, en weet ik wat nog meer.” Mama’s buik groeide van een heuvel tot een berg “met een navelpiekje”, en zakt weer in toen Luna geboren werd.

Luna is  dus een kind van haar ouders. Ze stelt haar ouders vragen van hoe zij er gekomen is, en of zij er ook zou geweest zijn als haar grootouders er niet waren geweest.
In dit prentenboek voert rood in allerlei (meestal redelijk donker met lichtere kleuren ook) tinten de boventoon, misschien omdat het ook wel de kleur van de liefde genoemd wordt... Luna voert ons mee, helemaal terug naar haar voorouders, en terug naar Bijbelfiguren Adam en Eva...

Zonder vals sentiment vertellen De Doncker en Ramos een verhaal van het ontstaan van iemand, in dit geval Luna: een driehoekig figuurtje met een rode jurk aan, die je vertelt hoe zij ontstond.

Dit boek is misschien geen al te gemakkelijk prentenboek. Het gaat in op vragen die een wat ouder leespubliek vanaf een jaar of zeven zich stelt: waar kom ik vandaan? Waarom heb ik groene ogen? Zou ik er geweest zijn als iemand van mijn ouders er niet zou geweest zijn? De Doncker schuwt de grote vragen niet, en dat maakt dit boek zo sterk. Eerder schreef hij boeken met dieren in de hoofdrol, die uitnodigden tot filosoferen met kinderen op iets luchtigere toon.

Met “Schim” (samen met Kristof Devos) over een “schaduwvriendje” dat met Lars van plaats ruilt om te weten te komen hoe de wereld van “zijn” mens in elkaar zit, en of je als “schaduw” hetzelfde kunt voelen dan als jongetje van vlees en bloed merkte je meer diepgang op, en wat mij betreft ook al meer geloofwaardigheid dan de verhalen waarin de auteur in de huid en de kopjes van dieren kruipt, en hoe zij denken en doen.
Met “Ik ben heel veel liefde” is de vorm van een prentenboek er misschien wel, het thema is wat zwaarder in uitwerking. De humor die Schim zowel in de tekst had (die wilde weten of hij als schaduw zachte gummibeersnoepjes ook lekker zou vinden), ontbreekt in “Ik ben heel veel liefde”.

Dat hoeft geen beletsel te zijn om dit prentenboek te leren kennen. Daar zorgen de kunstig aandoende prenten van Fatinha Ramos voor.
Het boek neemt jonge vraagstaarten serieus, en Fantinha Ramos hoedde zich om met haar deel van het verhaal iets totaal anders te doen: tekst en beeld (in collagetechnieken)  haken perfect in elkaar.

We zien het bos waarin Luna’s ouders elkaar ontmoeten, maar zien we Luna’s ouders ook wel? Daarna zien we een zwangere buik.
Op de gele titelpagina staat het hoofdfiguurtje dat uit een boom groeit: hierin kan je doorheen het verhaal een stamboom herkennen. Dialogen worden in verschillende kleuren weergegeven, en dat maakt het enigszins gemakkelijker om het boek te kunnen volgen.

Ik ben heel veel liefde / Wally De Doncker ; Fatinha Ramos.- Leuven : Davidsfonds Infodok, 2017.- 48p.: ill.- ISBN 978 90 5908 823 8

Lestips

  • Duik samen met je klas in dit boek, en schuw de vragen die je vanuit je groep krijgt niet!
  • Wie weet wat “Luna” betekent? (“Maan” in het Spaans. Het is ook de Romeinse god van de maan) 
  • Zou dit boek op een andere manier verteld moeten worden?
  • Lees het boek klassikaal (voor), en maak of probeer stambomen te maken.
Meer boeken van Wally De Doncker:


De website van Fatinha Ramos (Engelstalig): http://fatinha.com