zondag 21 april 2019

Leeschallenge met Kinderboekenjuf: Vlieg! van Marco Kunst en Philip Hopman (illustraties)

Marius brengt veel tijd door bij zijn opa. Samen maken ze het liefst van al vliegers, die soms ook de lucht in gaan. Marius’ ouders en broer Pieter noemen hem Maas, Mees of Muis. Opa is de enige die hem Marius noemt, want hij houdt niet van bijnamen.

Dromerig jongetje


Marius is een dromerig jongetje, dat veel liever dingen leert over de sterren en het heelal, dan te voetballen. Sterrenkijken, het heelal en vliegeren: allemaal dingen waar opa ook graag mee bezig is.
Als Marius met de fiets bij opa langsgaat, komt hij voorbij het psychiatrische ziekenhuis Vreugdendal, waarachter opa’s huis staat. Als opa er passeert, staat er een grote man achter de omheining, die tegen hem roept dat hij wel weet wie hij is. Opa vertelt Marius dat hij de man niet kent. Marius is altijd een beetje bang bij Vreugdendal. Naarmate het verhaal vordert, komen we over de mensen die hier wonen, ook een en ander te weten.

Klein verhaal over kinderen en de band met je ouders


“Vlieg!” is een klein verhaal over de band die kinderen met hun (groot)ouders kunnen hebben, en dat in twee richtingen. We komen ook dingen te weten over het gezin van opa, die de vader is van Marius’ vader. “Vlieg!” speelt zich af aan zee, en je krijgt er instant een vakantiegevoel van. Het boek leest vlot, met korte zinnen, zonder dat het daarom een AVI-boek is. Tel daarbij de illustraties van Philip Hopman op, en je hebt een mooi geheel in handen.

Respectvol


Wat me ook erg trof, is met hoeveel respect er met de gevoelens van de personages wordt omgegaan. Marius’ vader is piloot geworden, en over het hoe en waarom dat zo is kunnen we ook lezen. Hieruit blijkt dat mensen meer gemeen hebben dan we soms zouden willen.
Als er iets ergs gebeurt, lopen Marius’ gevoelens hoog op. Er zijn dingen tegen hem verzwegen, maar Kunst laat zijn jonge hoofdpersoon wel boos reflecteren over het waarom daarvan. Hij dacht namelijk erg lang dat dat zijn schuld was, omdat hij naar een voorstelling van de sterrenwacht was gegaan.

Niets verteld


Ik weet dat ik nog niets verteld heb, maar het kan even niet anders. “Vlieg!” is absoluut niet spannend of sensationeel, maar net heel gewoon. Of toch: je komt ook te weten wat opa te maken heeft met de grote man in het psychiatrisch ziekenhuis. Het laat je nadenken over wat je wil, en wat helemaal niet. En dat iedereen weleens iets verborgen kan houden voor een ander.

Vlieg / Marco Kunst ; Philip Hopman.- Rotterdam : Lemniscaat, 2013.- 152p. : ill.- ISBN 978 90 477 0532 1



Een staartje misschien aan de Middag van het Kinderboek in 2019, waarin het ging over idealen, en waar ik liedjes ging schrijven. Toen ik “Vlieg!” uit had, hoorde ik deze liedjes klinken.



♪ Ruimtevaarder van Kommil Foo

Lestips: Vliegers vouwen en stambomen maken.

Filosoferen: Wie ben je? Van wie heb je dat? Doe je alles wat je ouders ook doen/deden? Waarom(niet?)