zondag 14 april 2019

Leeschallenge met Kinderboekenjuf: "Mijn huis staat in de dierentuin" / Pieter Gaudesaboos en Sylvia Vanden Heede

Als je in de dierentuin woont, is gewekt worden door een giraf heel gewoon. Of dat je je witte geroosterde boterham, gesmeerd door de beren, bij hen gaat opeten. Merk hier de kinderliedjesklassieker “’k Zag twee beren” op.

Het huis van Lotta staat middenin de dierentuin, en zij maakt daarom heel wat mee met de dieren! Slurfjesurfen bij de olifanten vindt Lotta een klein beetje gevaarlijker: zo’n olifant is immers een groot dier!

De grote krokodil leert haar hoe ze haar tanden goed moet poetsen. “Tot later, alligator”, en daar gaat Lotta alweer, naar de cobra toe, waarvan ze niet bang is, het is maar een slang. Bij haar gaat ze zwemmen. Bij de pinguïns leert ze schrijven, of wordt ze aangemoedigd om zelf kunst te maken. Met een grote K.

Pieter Gaudesaboos en Sylvia Vanden Heede maakten van dit prentenboek op groot formaat een waar kijk- en leesfeest. Eerst stelt Lotta op haar step zich aan de lezer voor, waarna we haar om zeven uur zien gewekt worden door de giraf. Het boek beslaat één wonderlijke dag, vol dieren, kleur en zoekplezier, dat nà het verhaal begint. “Heb je ons op elke bladzijde gevonden”? is een vraag van een paar kleine dieren. (Antwoord: nope, nog niet, maar dat komt vast nog eens.)

Gaudesaboos maakt in bijna al zijn boeken gebruik van de vorm van het speelgoed uit de jaren ’80, en dan vooral van de vingerpoppetjes zoals we die hadden van het bekende speelgoedmerk. Elke bladzijde nodigt uit tot kijken, nadat kinderen de tekst op rijm kregen voorgelezen, zoals die aan de andere kant van meestal een gekleurde bladzijde staat.
Omwille van de omvang van de tekst  kunnen ook al wat oudere kinderen die de kleuterschool achter zich hebben, van dit boek genieten, en zelf het boek lezen.

“Mijn huis staat in de dierentuin” is een vrolijk, toegankelijk boek, waarin toch steeds genoeg uitdaging zit om meer te zijn dan een zoveelste zoek- of kijkboek over de dierentuin.
Mijn huis staat in de dierentuin / Pieter Gaudesaboos ; tekst Sylvia Vanden Heede.- Tielt : Lannoo, 2018.- 32p.: ill.- ISBN 978 94 0145 317 2

Lestips:

  • Ken jij alle dieren die in dit boek voorkomen?
  • Welke dierenboeken vind jij nog meer leuk? Wat is jouw lievelingsdier?
  • Laat jouw klas het liedje over de broodjessmerende beren horen. Youtube helpt je zeker op weg.
  • Ga opzoek naar alle kleine dieren, zoals aan het einde van het boek wordt gevraagd. Vind jij alle dieren terug?


Leestips