zondag 7 april 2024

1.2.3. PIANO van Pieter Gaudesaboos: a trip down to memorylane...Trip down to memorylane. Boek vol complexloze spelletjes voor binnen en buiten, uit de tijd dat een PC nog niet was ingeburgerd, en kinderen hun muziek uit speelgoedcassettespelers en platenspelers konden halen, met van die gekleurde schijfjes... Met een heel bijzondere vormgeving en heerlijk onzin, over verliefde bijen en mieren op skivakantie...

Pieter Gaudesaboos maakte met dit boek een soort van foto-album uit de jaren '80 van de vorige eeuw. Het boek duurt een heel jaar, en kan zo vier seizoenen tonen. Dat maakt van dit boek geen al te snelle leeservaring. Het nodigt de lezer van nu uit om goed te kijken, want de fotostrookjes zijn niet bepaald groot te noemen, en staan vaak in strookjes met zes bij elkaar. Foto's vol zomers plezier en winterse pret, het hele jaar door. Met tussendoor spelletjes als "flessen vullen": deelnemers moeten een slok water van de ene kant van de tuin naar de andere brengen en zo zo snel mogelijk een fles weten te vullen. Of geblinddoekt als chauffeur je passagier in een kruiwagen naar de andere kant van de tuin loodsen. Een zoekplaat met 20 paaseitjes ontbreekt ook niet, net als een dobbelsteenspel om te bepalen in welk huis je zal gaan wonen. Tussendoor gaan negen schijfjes banaan, die we ook kennen uit "Negen schijfjes banaan op zoek naar een plekje om te slapen" in tien foto's op reis. Deze foto's zijn in tegenstelling met de foto's in strookjes allesbehalve onduidelijk.

1, 2, 3 piano komt al buitenspel niet voor, maar gaat zo: één iemand staat omgedraaid, met de rug naar medespelers, tegen een muur en telt luidop af: "1, 2, 3 piano!" In die tijdspanne lopen deelnemers wat naar voor. Van zogauw de persoon tegen de muur zich heeft omgedraaid, moeten deelnemers stil blijven staan. De eerste die de persoon bij de muur bereikt, is de volgende teller.

Dit boek laat zien dat Pieter Gaudesaboos niet helemaal in één vakje te stoppen is, maar niet vies is van een flinke portie nostalgie!

1 2 3 piano / Pieter Gaudesaboos.- Tielt : Lannoo, 2005.- 50p.: ill.- ISBN 978 90 209 6170 6