maandag 7 augustus 2023

ZomerLezen (6): Eten en drinken

Boeken, letters en lezen: het mag dan al ALTIJD eten en drinken zijn, ik neem je voor het ZomerLezen deze week mee in boeken voor de kleintjes die over eten en drinken gaan. Ik heb fruit, koekjes, boeken, honden, oude herenhuizen, torenhoge boterhammen en kunst in de aanbieding… Lees je mee?

Pieter Gaudesaboos' negen schijfjes banaan, Mannetje Koek en Tommie



In Negen schijfjes banaan kijk je je ogen uit naar hoe negen schijfjes banaan het in de koelkast toch wat koud vinden om te kunnen slapen. Doorheen het huis gaan ze op rijm elk op zoek naar een eigen slaapplekje. Die plekjes zijn even wonderlijk als banaal: een stapel afwas in de keuken, maar vooral de onafgewassen koppen chocolademelk, een hond met warme haren die zo’n schijfje banaan gerust een slaapplekje wil bieden. Tel daarbij een trip “down to memorylane” met oud speelgoed, iets wat Gaudesaboos ook deed op grotere schaal met zijn kijkboek “1, 2, 3 piano” dat later verscheen. Voor kinderen die houden van rust en graag prentenboeken met dat ietsje meer willen, is dit boek een toppertje. 6+, en erg geschikt om samen (voor) te lezen.


Het boek van Mannetje Koek heeft als kartonboek de vorm van een koekje. We vinden Mannetje Koek terug in de keuken aan het begin van zijn verjaardag! Wie staat er steeds voor de deur? Boek met herhalingen bij elke gast (Kastanje, schaal met Erwtjes, Bolletje Kaas en papa en mama Koek), die elk een eigen cadeautje meebrengen voor Mannetje koek. Hij houdt niet van regen, maar wel van regenbogen en plassen om in de plonsen. Uitermate geschikt om voor te lezen vanaf 5 jaar. Met een verrassing voor de gasten op Mannetje Koek’s feestje…

Mannetje Koek schrijft een boek is het “vervolg” als je dat zo wilt zien op “Mannetje Koek”. Hij wordt 100, en dat is tijd om je memoires neer te pennen. Bolletje Kaas, Kastanje en Schaal met Erwtjes zijn erg benieuwd naar wat Mannetje Koek over hen zal vertellen. Maar dan bedenken ze allemaal wel iets waar ze liever niet aan herinnerd willen worden… Bovendien gaat het boek van Mannetje Koek ervandoor… Kartonboek op groot formaat, dat uitnodigt om goed te kijken en de juiste leesrichting te vinden. Geschikt voor nieuwsgierige lezers vanaf 6 jaar, of laat je lekker voorlezen als je jonger bent.






Tommie en de torenhoge boterham mag letterlijk genomen worden. Tommie wil de hoogste boterham ooit maken. Alles wat hij lekker vindt gaat erop, en hij wordt steeds hoger. In kenmerkende stijl, die vintage aandoet, en daardoor zo aantrekkelijk is. Groot formaat, met een wel heel verrassend einde…

Alle genoemde boeken zijn (alleen) (nog) in de bibliotheek te vinden.


De appels van Klaas Verplancke (en ook zeker van René Magritte)



In Appelmoes denkt een kleine jongen na over hoe hij zijn vader ziet. Zijn vader heeft warme handen die naar appelmoes smaken, en hij heeft een appel in zijn keel. In bad zingt hij als een mama. Maar soms wordt papa een donderpapa, en zijn er bliksems. Dan vlucht de jongen in zijn fantasie, en zien we hem terug in een donker bos, tot hij weer thuiskomt, omdat een donderpapa nooit lang duurt… Prachtig boek over de relatie tussen vaders en zonen (of dochters.). Volwassenen zullen hier dubbele lagen in zien, maar kindergevoelens worden zeer serieus genomen. Met doorheen het hele boek: appelmoes! Ondergrens: 5+



In De appel van Magritte vinden we een schilder terug die inspiratie zoekt, maar ze niet kan vinden. Dat houdt hem uit zijn slaap. Doorheen het boek zien we de inspiratie van de schilder terugkomen, en maken we kennis met het surrealisme, dat het overgrote deel van de Belgische schilder René Magritte kenmerkte. Een feestje van een boek. Achterin zit een extraatje om je nog een keer door het boek te loodsen. Ondergens: 7+


Ann van BoekBabbel