maandag 14 augustus 2023

ZomerLezen (7) : reeksen

Mijn collega’s hebben het deze week over boeken die (gebaseerd zijn op) waargebeurde dingen en feiten. Omdat ik altijd heel hard wegloop (met hier en daar een uitzondering, zoals altijd) van omslagen waar in het groot staat dat een verhaal gebaseerd is op waargebeurde feiten, neem ik jullie mee in series, in allerlei vormen en voor heel verschillende groepen van lezers. Lees je mee?

Boekenreeksen voor peuters en kleuters

De boeken van Boer Boris van Ted van Lieshout en Philip Hopman: over een boer met een blauwe overal en met rode laarsjes, en teksten op rijm. Over olifanten, sneeuw, en er bestaat zelfs een boek in de vorm van een tractor: dat boek rijdt echt! Wat meer is: ook na 17 delen blijft deze reeks fris en origineel aandoen.




Rindert Kromhout schreef verhalen over een klas vol kleutermonstertjes. In de klas van Meester Max gebeuren heel gewone dingen, zoals melk drinken en veters leren knopen. Rindert Kromhout maakt er een waar leesfeestje van, en de verhalen over deze meester staan gebundeld in Het grote boek van Meester Max. In Grote helden vinden we voorleesverhalen terug over Bil en Wil, en over Kleine Ezel. In Jij bent mijn vriend zitten de verhalen over Bil en Wil ook gebundeld.

Boekenreeksen/auteur in de kijker: Flo!



Floor de Goede maakt al dagboekstripjes die gebaseerd zijn op zijn eigen leven sinds 2004. Sinds zijn eerste samenwerking met auteur Edward van de Vendel voor Opa laat zijn tenen zien ben ik niet meer gestopt met Flo’s boeken te volgen. Na Opa laat zijn tenen zien volgden in de reeks stripgedichten nog Draken met stekkers en De zombietrein.  Gedichten lezen en kijken was nooit leuker! Want het zijn strips, én het zijn gedichten! Stripgedichten, dus!

Daarna stopte de samenwerking tussen Flo en Edward van de Vendel niet! Samen gaven ze vorm aan Sofie, een meisje van een jaar of negen, dat in haar debuutverhaal gek is op pinguïns. Ze heeft een babysitter die Donnie heet, en die ook haar oom is. In doorlopende tekst, strips en ook nog eens in samenwerking met het duo Ype en Willem, die de verhalen over papa pinguïn en een babypinguïn vertellen (waarbij ik meermaals onder de tafel rol van het lachen), kom je heel wat te weten over pinguïns (in het eerste boek), ijsberen, dolfijnen en paarden. De paarden zijn geheim… Alle boeken over Sofie ontdekken kan hier.

Voor eerste lezers maakten Edward van de Vendel en Flo in de reeks Tijgerlezen volgende boeken:

Heel, heel, heel vies boek

Miss Eenhoorn

Mijn spook en ik 

Tijgerlezen is ook nog eens een boekenserie met boeken voor eerste lezers, waarin verschillende auteurs en illustratoren reeds een deeltje schreven. Boeken met veel kleurige illustraties, en die ook nog eens echt leuk zijn om te lezen: soms met éénlettergrepige woorden, maar altijd met een goed verhaal, zodat ze de aandacht van kinderen die (net) leren lezen kunnen vasthouden. Denk aan Bob Popcorn van Martijn van der Linden en Marancke Rinck.

Een boekenserie voor 10+ die ik erg graag nog eens met jullie deel is de reeks rond Wiet Waterlanders van Mark Tijsmans. Een spannende boekenreeks voor lezers vanaf tien jaar, over hoofdpersonage Wiet, en zijn vrienden Ophelia en Indigo. Samen beleven ze deels in het verleden, deels in het nu, avonturen. Lekker dikke boeken waarin je uren heerlijk kunt wegduiken.

Titels in deze reeks:

Wiet Waterlanders en de kleine Caroluscode

Wiet Waterlanders en de echt aardige rechters

Wiet Waterlanders en het(Kolibri)mysterie

Wiet Waterlanders en Sint-Preventia in de Gloria

Wiet Waterlanders en de 9e compagnie van heethoofden

Eerder in ZomerLezen had ik het ook al over “De Kleine Odessa”: deze boeken passen ook fijn in deze week van ZomerLezen.

Boekenreeksen van Johan Vandevelde: 12+ en 15+…

… maar ook een eyeopener voor volwassenen, al ben ik de laatste om je tegen te houden als je als volwassene graag (mee met kinderen en jongeren) in de Elfenblauwreeks duikt!

Sander woont samen met zijn oom Brandon in een omgebouwde treinwagon, waar zijn oom hem leert zwaardvechten. Sander zal deze vaardigheid doorheen de reeks goed kunnen gebruiken. Het avontuur begint wanneer de jongen in de supermarkt zijn rugzak openmaakt, en daar een elfje in ziet zitten. Dat brengt hem een verontrustende boodschap... Duik mee in de wereld van Elfenblauw, en ga mee de strijd aan!

Deze reeks bestaat uit volgende delen:





het juweel van Silnaris (eerder verschenen onder de titel “Elfenblauw”)

de vallei van de Goden

De banneling

De helm van Armata



De Wolfsangelreeks is van een heel andere orde, en biedt de lezer een blik op de wereld van Jarne en zijn klasgenoten en vrienden, die plots helemaal verandert als de partij van Frank Vander Venne aan de macht komt. Iedereen die ook maar een beetje anders denkt of afwijkt van de norm, wordt verbannen, en België verandert in een dictatuur.

In deel 1 “Apollo” komt alles op gang nadat Jarne en zijn klas terug moeten keren van sneeuwklassen naar huis. 

Deel 2 “Purgatorium” is nog donkerder, en speelt zich af in de jeugdgevangenis die geïnstalleerd werd door het beleid.

Deel 3 “Nemesis” is het ijzingwekkend slot, en een knap staaltje in de psyche van sommige leiders…

Erg harde reeks, maar er is zeker plaats voor vriendschap, iets wat iedereen hard nodig zal hebben.

Stripreeksen voor jongeren vanaf 16 jaar, en dus meteen ook voor volwassenen.





Eerder in dit stuk had ik het al over de dagboekstrips van Flo. Deze werden gebundeld in kleine boekjes:

De dagelijkse beslommeringen

De dagelijkse ergernissen

De dagelijkse behoefte

De dagelijkse druk

Spoorloos verlangen

Ego

Sinds ik deze boekjes ontdekte heb ik iets met getekende blote voeten. Wat je daar allemaal al niet mee kunt! (Ontdekken dat het lekt in de meterkast in je huis, bijvoorbeeld.)

Dansen op de vulkaan” was Flo’s eerste Grote Graphic Novel”, en als ik dat boek herlees, en herlees, en herlees, krijg ik elke keer weer kippenvel. Over hoe Flo voor het eerst zonder zijn vriend op (werk)reis gaat, en daar foto’s maakt als het fototoestel dat wil, wat wonderwel gelukt is: doorheen het boek zie je foto’s opduiken die dan in het boek in geïllustreerde vorm terugkomen.

Nog een favoriete reeks die ik met jullie wil delen is “Casper en Hobbes”. 



Over een wel erg eigenwijs 6-jarig jongetje en zijn knuffeltijger Hobbes. Samen filosoferen ze over het leven van deze 6jarige, waarbij de knuffel (alleen voor hem) tot leven komt. Soms is dezer knuffel een babysitter, en dat is vaak maar goed ook, toch als je in het echte leven afhangt van Roos… Gek eigenlijk, dat auteur Bill Watterson maar 10 jaar aan deze reeks gewerkt heeft, en er daarna mee ophield. Resultaat is 12 bundelingen met gags over een kind dat niet graag zijn bord leegeet, fantaseert over de schoollunch en meer dan eens naar de directeur wordt gestuurd… Allemaal soms zo over the top dat het leuk blijft, maar soms ook ernstig, over je liefste knuffel kwijt zijn, of fantaserend over het leven van je beeltenis in een plas regenwater.

Geen opmerkingen: