donderdag 5 september 2019

De schaduwen van Radovar / Marloes Morshuis

Jona woont samen met haar familie (bestaande uit vader, moeder en broertje Jimmy) in Sterrenlicht, een enorm flatgebouw in Radovar. Ze zijn verhuisd uit het dorp, dat ondertussen verdwenen is. Het bewind, onder Starkin en Diana Dare voert een waar schrikbewind. Mensen mogen hun flatgebouwen niet verlaten. Elke fout, of het nu gaat om slechte punten halen op school, of niet meer kunnen werken, haalt de “score” van je familie naar beneden. Dat maakt dat iedereen in deze stad er alles aan doet om te blijven waar ze zijn, en zeker om vooral niet af te zakken naar de onderwijken: als je daar belandt, heb je een flat zonder ramen. Mensen van 75, zoals Jona’s oma, dreigen te moeten verhuizen naar een Plusgebouw: daar wordt goed voor hen gezorgd. Ook jongeren en kinderen kunnen moeten verhuizen, omwille van slechte punten: zij moeten dan naar een mingebouw…

Ik wil (voor het eerst, merk ik, nadat ik dit boek gelezen heb) iedereen die in de onderwijken woont, en die probeert, zoals Jona: zo gaat dat met hoofdpersonages – ontmoeten, en hen helpen om het bewind omver te werpen.
Het verhaal speelt zich af in het fictieve Radovar.

Mensen die niet meer meekunnen, moeten liefst ergens worden weggestopt. Gelukkig verzet Jona zich tegen alle regels die het bestuur uitvaardigt.

“De Schaduwen van Radovar” is een erg spannend boek, dat omwille van de samenhang van de personages, hun dapperheid en geloofwaardigheid erg sterk is.

Voor mensen die iets willen lezen dat in de lijn ligt van “De Hongerspelen van Suzanne Collins, maar die het toch graag allemaal iets minder zwaar willen, en iets afweten van het internet zullen van dit boek smullen. “De Schaduwen van Radovar” is wat mij betreft een 12+ boek voor lezers die al wat leeskilometers hebben gemaakt.

De schaduwen van Radovar / Marloes Morshuis.- Rotterdam: Lemniscaat, 2018.- 300p.- ISBN 978 90 477 1018 9