vrijdag 26 maart 2021

Lezen is een feest! (26) Super Dolfje in de Weerwolf(n)achtbaan


25 jaar Dolfje Weerwolfje van Paul van Loon en illustrator Hugo Van Look

Over “De Griezelbus”, die dit jaar dertig jaar bestaat, vertelde ik deze jeugdboekenmaand al. Over die andere kinderboekenheld van Paul van Loon en Hugo Van Look had ik het nog niet. Het altijd zevenjarige jongetje, dat drie keer per maand een weerwolfje wordt, bestaat dit jaar ook al vijfentwintig jaar.

Misschien is het wel goed dat je, als je een jaar of acht bent, zou beginnen met “Dolfje Weerwolfje” te lezen, en pas als je een jaartje ouder bent, met “De Griezelbus”.

1996-2021: 25 jaar "Dolfje Weerwolfje"

In 1996 verscheen het eerste boek over hem, dat gewoon “Dolfje Weerwolfje” heet. Zijn ouders willen geen kind dat anders is, en hij komt terecht bij Timmie en zijn ouders. Daar wordt hij liefdevol opgevangen. Dolfje heeft sinds 2011 ook een verfilming, geregisseerd door Joram Lürsen. Paul van Loon stond zelf in voor het scenario, samen met Tamara Bos.

Toegegeven: ik heb “Dolfje Weerwolfje”, het prille begin dus, nog niet gelezen. Maar zoals dat blijkt te gaan met mij, zie ik dat nog wel goed komen. Ik las voor deze Jeugdboekenmaand “Weerwolf(n)achtbaan” en “Super Dolfje”. Alle boeken in de reeks over Dolfje zijn perfect los van elkaar te lezen.

“Super Dolfje” heeft in dit feestjaar een glinsterend blauwe nieuwe uitgave gekregen.

Dolfje Weerwolfje in de Efteling

Weerwolf(n)achtbaan” heeft een bewegende cover, en verscheen in 2012. Het speelt zich af in De Efteling, waar Paul van Loon voor hij aan “Weerwolf(n)achtbaan” begon, bezig was om “Ravelijn” te schrijven: het boek en de attractie in de Efteling.

Dolfje gaat met zijn klas naar De Efteling, maar als ze ’s avonds naar huis rijden met de bus, loopt het mis. Er duikt vreemde mist op in de bus, die iedereen verdwaast. Bovendien is, wanneer de mist optrekt, Noura, het vriendinnetje van Dolfje, verdwenen.

Samen met Opa Weerwolf en Neef Leo zal hij haar in de nacht Efteling gaan zoeken.

Super Dolfje: een boek dat binnenkomt

Super Dolfje” is het boek dat vooraf gaat aan “Weerwolf(n)achtbaan”. 

Er komt een nieuwe jongen in de klas bij Dolfje en Noura. Gregor is blond, en heeft stralend witte tanden. Iedereen in de klas is meteen helemaal weg van de nieuweling. Dolfje en Noura moeten het echter ontgelden: Gregor voelt aan alles dat zij anders zijn… Maar wie is Gregor eigenlijk?

Beide boeken staan garant voor een aantal uurtjes puur leesplezier. Dolfje en de zijnen zijn sympathieke hoofdfiguren die steeds goede dingen willen doen, en daarvoor niet terugdeinzen om het avontuur aan te gaan. Dat hoeft niet steeds groots te zijn, maar heeft altijd wel de nodige spanning in zich, zoals we dat ook kennen uit “De Griezelbus”: geluiden en vreemde wezens zijn ook aanwezig in “Dolfje Weerwolfje”. In “Super Dolfje” komen vreemde geluiden uit een huis in de buurt, en wordt al snel duidelijk dat daar iemand in nood is.

“Super Dolfje” is een boek dat binnenkwam. Het is een spannend verhaal, dat met lichte griezelelementen het anders zijn van personages in de verf zet, en hoe andere mensen daarop kunnen reageren. Maar het laat ook zien dat anders zijn niet altijd gemakkelijk is.

Twee werelden

foto: Katrien Temmerman


“Weerwolf(n)achtbaan” mixt twee werelden: die van Dolfje en die van de Sprookjesbosbewoners in de Efteling. Het is de nacht waarin de heksen uit de Efteling de dode heks uit het Spookslot tot leven willen wekken, en daarvoor hebben ze meisjesbotten nodig…

Deze volwassene kon het nog net laten om de heksen op te lijsten, en genoot intens van de slechtheid van deze creaturen: de heks van Hans en Grietje, die van Raponsje, en de Poortheks, die Vitamina Perplex heet. De dode heks is Visculamia. En ik vergeet de heks uit de Indische Waterlelies nog. De wolf die in het bos ronddoolt, is butler van dienst voor een uiterst chagrijnige Zeeheks, die hij vervoert in een badkuip.

foto: Katrien Temmerman

Dolfje en Timmie krijgen behalve van Klein Duimpje, die het liefst Duim wordt genoemd,  hulp van Opa Weerwolf en Neef Leo, om Noura te zoeken. Al is het de vraag of Neef Leo niet liever in de achtbanen zou gaan… Beide personages vullen elkaar perfect aan: Opa Weerwolf weet dat hij een beetje op Neef Leo moet letten, hij is namelijk nogal onbezonnen. Hij praatst raar, en nee, er staan dus geen taal- of drukfouten in de dialogen die Neef Leo en Opa Weerwolf voeren.

Een heel fijne verjaardag, Dolfje Weerwolfje! Ik hoop dat je nog heel lang de volle maan mag vieren!

Meer informatie, en alle boeken, over Dolfje en ander werk van Paul van Loon vind je via onderstaande links.

📚 http://www.dolfjeweerwolfje.nl  📚 http:/www.paulvanloon.nl