donderdag 22 december 2011

Showbizzkiss / Do van Ranst ; Maarten Van Hove


Maarten is dertien als hij onverwacht (-aldus de achterflap-) de hoofdrol krijgt in de musical “Pinokkio”.  Hij heeft een heerlijke tijd in de spotlights, maar driejaar later wil Maarten toch liever niet meer aan die rol herinnerd worden.
Dat Do Van Ranst dit tiende Slashboek schreef, hoeft geen verrassing te zijn.  Behalve een érg goed auteur, van boeken voor jonge mensen van pakweg 8 tot 88, is hij ook theatermens.    Voor kinderen richtte hij samen met anderen de theatergroep” KinderkunstVEEG!” op, en voor jongeren “Overstekend Wild”.  Wanneer je dit allemaal weet, weet je dat “Showbizzkiss” Van Ranst op het lijf geschreven is.  “Zijn jongere” is Maarten Van Hove.  Hij vertelde Do zijn verhaal, over hoe hij na drie jaar liever niet meer aan “Pinokkio” wil herinnerd worden.
Maarten geniet heel erg van alles wat er bij zo’n musical komt kijken, maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn.  Want bij de audities moeten bijvoorbeeld altijd mensen afvallen, voor je uiteindelijk tot de definitieve cast komt.  En hoe je ook tegen elkaar zegt dat je elkaar zult mailen, bellen, dat je contact zult houden, dat gebeurt niet.
Gelukkig kan hij met zijn twijfels en zijn vragen wel steeds terecht bij zijn ouders, en schetst Van Ranst een warme familie.  Niet dat het boek aaneen hangt van de twijfels waarmee Maarten wel zal worstelen; “Showbizzkiss” is een warm boek met heel veel humor, en vervelende broers: Pieter, Maartens oudste broer, en Wannes.  Papa en mama, en opa!  Opa, aan wie Maarten alles te danken heeft, en dat beseft hij heel goed.  Maar soms zou hij willen dat opa zich NIET zoveel zou bemoeien met zijn leven: zeker niet wanneer hij liever nooit meer toneelspeelt.  Laten we zeggen dat opa een “nogal enthousiaste mens” is.  Zijn broers zouden trouwens ook liever willen dat Maarten een beetje gewoon zou willen doen, en het lijkt alsof ze hem Pinokkio niet gunnen.  Maar of dat zo is?  Dat kunt u tussen de regels lezen.
In de klas gaat het echter minder goed.  Zelfs door leerkrachten wordt met Maartens rol in “Pinokkio” gelachen, en zij laten niet na om steeds te zeggen dat Maarten er niet aan moet denken dat hij bij hen een voorkeursbehandeling zal krijgen omdat hij een ster is.   
En ook de liefde ontbreekt niet in “Showbizzkiss”: Maarten leert Charlotte kennen bij de musical, en er groeit iets moois tussen hen.  Maar ook hier blijft drie jaar later nog weinig van over…  Dat is een erg krachtig gegeven: mensen veranderen, en drie jaar is een erg lange tijd.   Zeker als je – na een lange periode bijna elke dag samen geweest te zijn – elkaar haast niet meer ziet als het musicalavontuur is afgelopen.
“Showbizzkiss” wordt in verschillende vertelstandpunten verteld.  Cursief lees je wat Maarten maffe, leuke, en minder leuke dingen vindt aan het hele musicalgebeuren.  Elementen uit Maartens leven NA de musical worden afgewisseld met elementen tijdens de musical.  Meestal gebeurt dit wanneer Van Ranst de lezer meegeeft dat Maarten aan deze of gene dag terugdenkt, en meteen zit je weer in het musicalgebeuren.
“Showbizzkiss” is weer een bewijs dat Do Van Ranst van heel veel markten thuis is, en met veel verschillende thema’s aan de slag kan, voor heel uiteenlopende leeftijden.
Showbizzkiss / Do Van Ranst, Maarten Van Hove (med).- Amsterdam : Querido, 2011.- (Slash).- ISBN 978 90 451 1238 1 - 13+