dinsdag 3 september 2019

Kop of munt / Karen Rastelli

“Kop of munt” vertelt het verhaal van Klaartje (13), en haar broers Sander (17) en Lars, die nooit 18 zal worden. We bekijken het verhaal vanuit het gezichtspunt van Klaartje, de ik-figuur in het boek. Klaartje en Sander zijn hun broer kwijt. Langzaamaan komt de lezer te weten dat Klaartje en Sander een geheim delen… Verder gaat het verhaal over treinen herkennen aan het geluid. Lars, Sander en Klaartje kunnen aan het geluid van een aankomende trein horen hoe die eruitziet, en soms zelfs hoeveel wagons die zal hebben.

Dit boek telt amper 55 bladzijden. Karen Rastelli weet op deze tijdspanne een ongemeen boeiend verhaal te vertellen, dat af en toe bloedstollend is. Er is geen actie om de actie, en ik denk ook niet dat Rastelli verwacht dat de lezers van haar boek intens zullen meeleven met de hoofdpersonages, hoewel dat zeker een optie is. Het boek is zeer sfeervol, en plekken (zoals de berm naast de spoorweg) worden zeer goed beschreven.

Dit. is. zo’n. STERK boek! Beatrijs Peeters deed dit al eens lichtjes voor met haar boek “Vals nest”  Qua thema en uitwerking lijkt “Kop of munt” wel wat op dit boek. Toegegeven, zelfs het boekformaat doet aan "Vals nest" denken. Qua sfeerschepping is alleen Bart Moeyaert iets poëtischer, maar zowel in zijn boeken, als in “Vals nest” en “Kop of munt” staat geen woord verkeerd, te veel of te weinig.

Wil jij je eens volledig laten verrassen door een dun boek met een krachtig verhaal? (Zonder illustraties), met heel veel sfeer en spanning? Lees dan “Kop of munt”. Om goed te zijn doe je dat als je 14 bent, én best al wat leeskilometers hebt gemaakt. Voor jongere mensen zou ik dit boek zeker niet aanraden.

Kop of munt / Karen Rastelli.- Wielsbeke : De Eenhoorn, 2018. 56p.- ISBN: 978 94 629 1300 4