zondag 1 april 2012

"Erotische fabels" als muziektheatervoorstelling /radioluisterspel, CD


‘Erotische fabels’

Muziektheatervoorstelling/radioluisterspel/cd

Kunstencentrum De Werf Brugge/Klara (2008-2010)

Auteur-theatermaker Frank Adam

componist Johan De Smet

theatermaker Rik Teunis

Een mis vol onkuisheid. Een roesopwekkend muziekritueel in de geest van de Decamerone en de Canterbury Tales, in een regie waar het testosteron afspat. Briljant getoonzet, vocaal onberispelijk.

Zonder ironie, maar schalks breit Adam zijn verhalen aan elkaar. Steeds neigend naar het scabreuze, met nauwelijks verholen pret in het stoute. Adam brengt niet alleen een confidentie, hij doet het met veel zelf-confidentie. (De Standaard).

‘Een eredienst van de erotiek, betoverend, spannend, hilarisch. Mooi vertolkt door Les Voix Erotiques de la Belgique. Frank Adam peroreert, heel betoverend als altijd, over de retorica erotica. Puik en gedurfd werk dat soms bewust de schreef opzocht om ons te dwingen op een nieuwe manier naar de oude erotiek te kijken.

(Bart Stouten, De tuin van Eden, Klara)

‘Met muzikant Johan De Smet en vormgever Rik Teunis trof Frank Adam eerder al raak met Confidenties aan een ezelsoor en Erotische fabels:

broeierige literaire trips vol hartzeer, liefdesgeil en feeërieke bezwering. ‘Liefde voor het woord’ is iets wat je in het podiumwerk van Adam ook onder de gordel voelt.’ (De Standaard)

‘Een moderne fabel waarin Adam met analytische precisie de menselijke aard scalpeert, zonder pijn maar met veel humor. Geniet ook van de cd met de golvende taal van een welbespraakte Adam. Wij waren bovendien erg onder de indruk van de muziek.’ (Knack Weekend)

‘Adam is, als auteur en verteller, een kei in van emotie en spanning bulkende verhalen verzinnen’ (Knack)

Het doel was : een mooi boek schrijven en een schitterende voorstelling neerzetten. Opdracht glansrijk volbracht.

De voorstelling is ook veel grappiger (dan het boek), vooral omdat Adam dat ook wilde: zijn gestiek, zijn motoriek, zijn uitspraak van de verschillende talen (Frans, Duits en Nederlands) smeken haast om een schaterlach.

Erotische fabels is een voorstelling die zó goed is dat ik ze nog enkele keren zou willen zien. (Moon Art Gallery)

De West-Vlaming stond als volleerde crooner het publiek te lijf en kreeg het al snel op zijn hand. Qua volksheid en spitsheid kan ‘Erotische fabels’ wedijveren met ‘The Canterbury tales’ (Cutting edge)

Geen opmerkingen: