donderdag 20 december 2012

Alleen lukt het niet! / Benny Braem

Na “Mijn broer heeft autisme! Autisme!  autisme!” heeft Benny Braem nu “Alleen lukt het niet!” een boek rond pesten uit.

Ense is een vlotte meid, maar ze is nogal een studiebol.  Haar moeder zou haar het liefst van al Latijn zien studeren volgend schooljaar, en daardoor wordt Ense thuis ook nogal gepusht om toch vooral goede schoolresultaten te halen.  Hierdoor heeft ze weinig vrienden op school, en merkt de lezer op dat ze eigenlijk heel onzeker is, ook omdat ze zo gepusht wordt om toch vooral goed te studeren, te presteren.  Vooral Lisa is de pester van dienst.  Er gaat geen dag voorbij of Ense krijgt beledigingen naar haar hoofd geslingerd. Of haar kleren zijn niet goed gekozen, of er is commentaar op haar ouders, er is altijd wel wat.  Wanneer iemand op het meisjestoilet Enses deur optrekt, en ze te kijk zit voor iedereen, is de maat vol.  Ense loopt weg.  Ze rijdt, helemaal alleen, met de trein, naar Frankrijk, waar haar opa woont.  Ze heeft hem al jaren niet meer gezien, omdat haar moeder ruzie met hem heeft, en hij heeft daarom alles achtergelaten en is in Frankrijk gaan wonen.
“Alleen lukt het niet!” is een verhaal over pesten, en over moeten presteren.  Niet meer dan dat.  Benny Braem slaagt er ook niet echt in om als auteur zijn personages body mee te geven, en hij treedt op als alwetende verteller.  Hij slaagt er niet in om Ense voor zichzelf te laten spreken, en wil iets te nadrukkelijk een verhaal over pesten vertellen.  Het element rond het pesten, en thuis niets durven zeggen om het niet erger te maken,  lijkt recht uit de krant te komen, uit interviews die dezer dagen vaak verschenen zijn. 

De verhaallijn waarin Ense op de trein zit naar Frankrijk, en daar uiteindelijk zonder kleerscheuren aankomt, is weinig boeiend, en nogal ongeloofwaardig.  Want al heeft ze haar opa’s adres wel gevonden in het telefoonboekje van haar moeder, en vindt ze het adres zonder veel moeite: haar opa neemt haar direct in huis, zonder zich eerst af te vragen waarom zijn kleindochter na al die tijd, plotseling en alleen, voor de deur staat.  Dat wordt later wel mooi in beeld gebracht, en dat maakt het boek ook meteen een stuk boeiender.
Ook wanneer opa haar begint te vertellen over de ruzie tussen hem en haar moeder.  Hier laat Braem zien hoe belangrijk het is om toch een vertrouwenspersoon te hebben als je over pesten wil praten, als gepest persoon, maar dat maakt van “Alleen lukt het niet!” nog altijd geen echt verhaal, en het kon eigenlijk nooit blijven boeien. 

Doorheen het verhaal loopt ook losjes een verhaallijn over adoptie: nog iets waaraan Benny Braem Ense wil doen twijfelen, dat kan er nog wel bij: Ense denkt nadat ze op de zolder een adoptieformulier vond, dat ze geadopteerd is.  “Alleen lukt het niet!” is maatwerk voor een negenjarige doelgroep, dat pesters misschien de ogen opent, maar helaas niet meer dan dat.

Alleen lukt het niet! / Benny Braem ; Harmen van Straaten.- Abimo : Sint-Niklaas, 2012.- 125p.: ill.- ISBN: 978 90 593 2898 3 - 9+