zondag 9 december 2012

Rotmoevie / Marian De Smet

Eppo, een Nederlandse jongen van achttien, wil al liftend in Frankrijk geraken.  Tabby, een Vlaams meisje van 19, die eigenlijk Tabitha heet, pikt hem op in haar oude Golf, en ze doet niets dan ratelen.  Eppo is de pijn thuis ontvlucht, en hoopt daar in Frankrijk komaf mee te maken.  Of dat lukt, is maar de vraag…   Ook Tabby is niet zomaar op vakantie.  Zij vlucht voor haar vriend, die op zee zit, en die beter niet weet waar ze heen is.

Na “De woorden van zijn vingers”, een boek over een plotsdove jongen, en “Geen bereik”, over een jongen die een ongeluk krijgt ergens in de bergen in Frankrijk, levert Marian De Smet met Rotmoevie tot nu toe haar beste werk af. 
De lezer komt langzaam te weten waarom Eppo zijn tocht naar Frankrijk moet maken.  Eppo’s tocht wordt uitvoerig beschreven, net als de pijn die hem zo kwelt, en die de lezer intens laat meevoelen.  Verwacht echter niet dat je alles op een presenteerblaadje krijgt aangereikt.   De Smet weeft de pijn zorgvuldig tussen de regels. 

Het boek wordt verteld vanuit het perspectief van Eppo.  Doormiddel van flashbacks krijgen we een uitvoerig beeld van het gezin waarin Eppo woont.  Anke en Hendrik zijn zijn ouders, en zij vinden dat ze behalve voor Eppo, nog voor een pleegkind zouden kunnen zorgen. 
Zo komt Maarten in Eppo’s leven terecht.  Maarten is zo’n jongen die bij Anke en Hendrik “zijn laatste kans” krijgt, alvorens naar een instelling te moeten gaan.  Want Maarten is geen doetje, experimenteert met drugs en heeft slechte vrienden.  Alleen Eppo ziet echter wie Maarten echt is: een jongen die opzoek is naar liefde en geborgenheid, met angst voor wat komen zal.

Met weinig woorden weet Marian De Smet de lezer helemaal in te pakken als ze de relatie die Eppo en Maarten hebben, schetst, en de lezer wordt hierin helemaal meegenomen.  Zozeer dat het bijna letterlijk pijn doet.  Tabby zorgt in het boek voor een wat lossere spanningsboog, al heeft ook zij het een en ander te verbergen, zoals zal blijken.  Waren Nanou en David uit “Geen bereik” al geen personages die je zomaar opzij kunt zetten : Maarten, Eppo en Tabby zijn ronduit onvergetelijk. 
En ik vergeet “Sunday Morning” van the Velvet Underground nog te noemen.

Rotmoevie / Marian De Smet.- Amsterdam : Moon, 2012.- 190p.- 978 90 488 1346 9 - 16+