zondag 22 februari 2015

een goed gecomponeerd verhaal, leesplezier inbegrepen

De cover van dit boek is een kunststukje op zich. We zien een asfaltweg, met daaronder de wielen van een auto. De lucht is bewolkt, maar de zon piept erdoorheen. Voor de wolken is de schaduw van een kasteel zichtbaar.

De achterflap bedondert de boel enigszins. Die belooft mij een verhaal zoals er zoveel zijn: twee kinderen komen elkaar tegen en ontrafelen een geheim. Klaar. Zucht. Niet weer.
Ik was aangenaam verrast toen het boek me bij allereerste zin bij mijn nekvel pakte: “de auto stopte voor de grote poort en bleef met draaiende motor staan. De chauffeur stapte uit. Hij droeg een pet en een lange winterjas. Zin handen beefden, waardoor het hem moeite koste om het slot te openen. Daarna duwde hij het zware ijzeren hek opzij.”
In dit boek komen drie verhaallijnen samen, op zo’n manier dat ze van de lezer zeker een inspanning vragen. De auto die met draaiende motor voor het kasteel staat, komt uit 1927. Deze verhaallijn zal doorlopen tot 1930, als de dreiging van WOII dichterbij komt. Daarna belanden we in het heden, bij Rolf en zijn vader, die samen in een garage in het dorp een oldtimer bewonderen, en Rolf die zijn vader vraagt om hem te kopen. Deze oldtimer is het begin van veel ellende voor Rolf, die door de omstandigheden thuis bij zijn grootouders moet gaan logeren. Daar leert hij Jasmijn kennen, een meisje uit de stad, dat bij haar nicht Leen logeert. Rolf leert Jasmijn kennen tijdens een boswandeling met Flop, de hond van zijn grootouders.
Tot slot hebben we een verhaallijn die begint in 1944, met Gust en Nest in de hoofdrol, wanneer men denkt dat Wereldoorlog II nu wel snel zal voorbij zijn.
Luc Hanegreefs schreef met “Desoto Adventurer” een spannende, geloofwaardige thriller en familiegeschiedenis in één. Want Rolf en Jasmijn hebben meer gemeen dan hen lief is. En waarom is Jasmijn, die toch een stadsmus is, zo geïntrigeerd door de oude eik die op het kasteeldomein staat? Het lijkt trouwens of hij haar roept. Toch is “Desoto Adventurer 1961” geen spookverhaal. De legende – is het dat wel? – waart door het boek, zonder ooit ongeloofwaardig te worden, en dat heeft alles te maken met hoe Hanegreefs op een krachtige manier zijn personages aan elkaar weet te linken.
De roddels die in het dorp de ronde doen, na wat in 1927 op het kasteeldomein is gebeurd, doen hier meesterlijk hun werk, ook nog jaren later, bij de grootouders van Rolf. Het is de reden dat Rolf bij zijn grootouders logeert, al weet hij hier uiteraard niets van. “Desoto Adventurer” is daarom veel meer dan alleen maar een spannend boek. Alles klopt, maar dit boek vraagt dat de lezer zijn hoofd bij het boek houdt, en het is daarom niet meteen een verhaal voor even tussendoor.
Ook de landschappen in het boek worden meesterlijk beschreven: een donker bos, waarin je zomaar kunt verdwalen, een flinke dosis geheimzinnigheid met overkoepelend dat grote geheim uit 1927, ze maken “Desoto Adventurer” tot een van de betere boeken die ik afgelopen tijd las. 
Het kan dus toch nog: spannende boeken schrijven waarin leesplezier en een goed gecomponeerd verhaal hand in hand gaan.
Desoto adventurer 1961 / Luc Hanegreefs.- Hasselt : Clavis, 2013.- 223p.- ISBN 978 90 448 2075 1 - 13+