Hoofdstuk één begint met Melle Kriekemans, wiens ouders gescheiden zijn, en hij woont afwisselend een week bij zijn papa, en een week bij zijn mama. Bij zijn mama is Rosse Eva, 19 jaar, zijn buurmeisje. Zij wil journaliste worden.
Melles vader is een enorme Napoleon fan, en hij is voorzitter van Victoire, een fanclub voor Napoleon. Omdat het dit jaar 200 jaar geleden is dat de Slag bij Waterloo plaatsvond, wil Victoire deze slag overdoen.
Melle is niet bepaald een populaire jongen, en Beun, zijn oudere klasgenoot, doet niets liever dan Melle pesten.
Wanneer Melle voor zijn leraar geschiedenis, bijgenaamd De Kever, strafwerk moet maken – Maak een stamboom van je familie, tot bij je overgrootouders – komt Yo, een eerstejaarsscholiere in beeld. Zij wil Melle heel graag helpen bij zijn strafwerk. Dat ze zelf geadopteerd is, is hier niet vreemd aan. Maar als Melle haar erop wijst dat ze niet weet van waar ze afstamt, raakt hij een gevoelige snaar. Ze heeft hier haar ouders, en heet niet voor niets Yo Simons.
Melle denkt dat hij er snel vanaf zal zijn, maar dat is buiten zijn overgrootvader gerekend, waarover niets is terug te vinden… Melle verzint dan maar zelf een overopa: de zijne is een Amerikaanse treinbestuurder in een goudmijn, geboren in 1921.
In twee verschillende lettertypes lezen we in het eerste deel het verhaal van Gregorius Wolf “De Wolfman” en het verhaal van Melle, die een heel gewoon leventje heeft, weliswaar elke week in een ander huis, bij mama, en bij papa.
Naarmate het verhaal vordert, vermengen deze twee verhalen zich.
Danny De Vos schrijft al een tijdje artikels. “Hoe Napoleon zijn verjaardag vierde” is zijn eerste boek voor jongeren. Het is geestig en fris en alles behalve een saaie les geschiedenis over wie Napoleon was. Achterin het boek kom je over de Slag bij Waterloo net genoeg te weten. De Vos heeft een vlotte pen, en moet het niet hebben van populair taalgebruik. Ook al een verademing.
Of het strafwerk van Melle goed genoeg is voor “De Kever”? De Vos heeft het goed gezien, voor wie Melle een onmisbaar personage vindt: “Hij is klaar voor een nieuwe zomer”. In een epiloog lezen we dat hij een nieuwe taak heeft gekregen om iets te maken over Napoleon, waar hij samen met Yo aan werkt.
Ik hoop van harte op opnieuw een sprankelend, fris en geestig boek. Al hoedt ik er me ook voor dat ik misschien te veel wil: een tweede boek schept altijd meteen verwachtingen, als het eerste al zo’n fijne leeservaring was…
Hoe Napoleon zijn verjaardag vierde / Danny De Vos.- Antwerpen : Manteau, 2015.- 252p.- ISBN 978 90 223 3113 2 - 12+
Geen opmerkingen:
Een reactie posten