donderdag 16 juni 2016

Daar is Otto Jan, de niet-lezende puber, weer!

In twee eerdere boeken leerden we de ontwapende jongen Otto Jan al kennen: “Otto Jan zegt nee tegen lezen” en “Otto Jan zegt ja tegen slijmen.” Nu is er deel drie in de reeks over de absoluut niet graag lezende Otto Jan Hofman.

Nederlands- Vlaamsklinkende namen

Zijn klasgenoten hebben in de Nederlandse vertaling ook allemaal Nederlands of zelfs Vlaamsklinkende namen gekregen, wat de leesbaarheid voor Vlaamse kinderen kan verhogen. Te weten: Laura Witdoeck en Jasper Dekadt, of Hanne Heremans.

Overmoedig

In dit derde boek is Otto Jan aan het eind van het vorige schooljaar een beetje overmoedig geweest, en nu moet hij drie weken van zijn zomervakantie doorbrengen op een BOEKENkamp! Een BOEKENkamp! Dat is een kamp waar de deelnemers niets liever doen dan lezen! Dat is toch helemaal niets voor Otto Jan? Of zal hij zijn medekampgenootjes ervan kunnen overtuigen dat lezen saai is?
Niets van dit alles, en dat maakt van “Otto Jan zegt Yolo tegen vakantie” een slim, boeiend en vrolijk wegleesboek. Zowel Otto Jan als de anderen maken ontwikkelingen door, wat bij veel reeksboeken tegenwoordig nogal wil ontbreken. Want Otto Jan slaagt er zelfs in om een boek over Lech Walesa uit te lezen, omdat hij vindt dat er teveel les wordt gegeven tijdens wat toch ook wel een stuk vakantie is.

Overtuigend

Hij slaagt erin om zijn kampgenootjes daarvan te overtuigen, en er is plaats voor overleg. Dat het kamp drie weken duurt, is alleen maar boeiend, op deze manier.
Maar wat te denken van Zoë, de nieuwe liefde van zijn leven? Hanne Heremans gaat nu met Jasper Dekadt, en de broer van Hanne Heremans is een onuitstaanbare concurrent van kamp Atletico tijdens een basketbaltoernooi tijdens de vakantie in kamp Boekie Boekie. Zullen de deelnemers van kamp BoekieBoekie het kunnen winnen van mensen die het gewend zijn om te sporten?

Slim pizzafeestje en een brief

Gelukkig is er Otto Jan, die een uiterst slim pizzafeest plannetje heeft bedacht. Dat zit allemaal behoorlijk slim in elkaar, waardoor de lezer niet anders kan dan glimlachen.  Maar: Zoë, dus. Ze heeft Otto Jan een keer teruggeschreven, en ze was blij met het feit dat “brievenschrijven” een verplicht onderdeel is op kamp. Maar nadien hoort hij een tijdje niets meer van haar, en denkt hij dat ze hem vergeten is. Blijkt dat Zoë zal verhuisd zijn als Otto Jan terug thuis is. Dat is best een trieste gebeurtenis, maar niet als het om Otto Jan gaat. Want: Hij zal Zoë natuurlijk missen. En als hij thuis was geweest, had hij haar nog kunnen zien, en haar misschien steeds leuker zijn gaan vinden. Maar: “Het was juist goed dat ik op kamp was gegaan.(…) “In plaats van steeds om te gaan met dezelfde mensen als altijd had ik nieuwe vrienden gemaakt. Ik zou natuurlijk nooit zo’n grote boekenliefhebber worden als Laura had voorspeld. Toch had ik er wel één of twee gevonden die niet totaal verschrikkelijk waren. Ik had ontdekt dat ik naar de raarste plaats op aarde kon gaan en dan alsnog een manier kon vinden om erbij te oren. Dus tegen de tijd dat we de camping opreden, had ik besloten dat Kamp Boekie Boekie de leukste plaats op aarde was (…) Regel één in de liefde: erachter komen dat het meisje dat je leuk vindt, gaat verhuizen, doet rare dingen met je hersenen.

Weglezen!

Fris, geestig, en sprankelend, ook voor mensen die niet graag lezen. En ja, de illustraties zijn cartoonesk, maar ze bewijzen dat je ook een echt goed boek kan schrijven dat het niet alleen van vormgeving moet hebben, maar net zo goed een uitstekend verteld verhaal kan bevatten.

Otto Jan zegt YOLO tegen vakantie / Tommy Greenwald, JP Coovert (Ill.) ; Irene Kunst (vert.).- Sint-Niklaas: Abimo, 2015.- 227p.- Oorspronkelijke titel: Charlie Joe Jackson’s guide to summervacation.- ISBN 978 94 6234 297 2