Om maar al heel even met de deur in huis te vallen: dit boek is een must voor elke jongere die weleens twijfelt aan zichzelf én past uitstekend bij Paarse Vrijdag, om jongeren uit de LGBTQA+ gemeenschap een hart onder de riem te steken.
Lucas Versteeg schreef een grappig, mooi, ontroerend en realistisch boek dat helemaal in het nu zit.
Thomas moet deze zomer van zijn ouders naar een kamp voor zwaarlijvige jongeren. Zijn ouders denken dat hem dat goed zal doen. Maar Thomas zou veel liever naar een creatief kunstkamp gaan. We zien hem toch maar gaan, ook al weet hij niet goed wat hij moet verwachten. Op dat zomerkamp is de zoon van organisator Amy, Fender, een van de hulpjes....
Thomas en Fender vertellen afwisselend per hoofdstuk over hun zomerkampervaring.
Ik vond en vind boeken over school(omgevingen), klaslokalen en zomerkampen altijd heel fijn om te lezen. Deze boeken katapulteren mij, al dan niet een beetje voorzichtig, vrolijk terug de tijd in. De tijd met bordenwissers (voor de boeken in de schoolomgeving) en de "Oh? Had ik wasspullen mee? Die vond ik niet in mijn bagage?" voor de boeken die zich op onvergetelijke vakanties van toen afspeelden. Lucas Versteeg voegt hier niks extra's aan toe, maar slaagt erin om mij helemaal in de wereld van Thomas, Melissa, Karima, Saar, Priscilla, Ron en Fender te doen belanden. Omdat hij zijn jongeren niet alles wat Amy aanbiedt (gezond eten tot het je oren uitkomt) laat slikken. Hierdoor zijn ze allemaal heel erg zichzelf.
"Frambozenzomer" speelt zich af in Nederland, in en rond het gigantische huis - het is zo groot dat het een aparte kampplaats voor acht deelnemers herbergt, met een tuin die net zo goed een park kan zijn, compleet met vijvertje, zwembad en hoeken en kanten waar jongeren af en toe tot zichzelf kunnen komen als dat nodig is. Of om met de leiding van het zomerkamp in gesprek te gaan over hun doen en laten of hoe ze zich voelen. Vooral dat laatste is belangrijk, en het doet me goed te merken dat dit levensechte gesprekken zouden kunnen zijn.
De jongeren die Lucas Versteeg portretteert, zouden zomaar bij jou in de buurt kunnen wonen. Misschien heb je hen zelf wel een folder in hun handen geduwd over een zomerkamp als je weet dat een vriend of vriendin ergens over inzit of ergens mee worstelt. Dit boek is daarom zeker geen zelfhulpboek, eerder een beetje een spiegel. Over hoe jongeren al dan niet worstelen met overgewicht (in het geval van Thomas) en hoe anderen je zien. Over tevreden zijn met jezelf, maar toch werkpunten zou kunnen meekrijgen. Maar ook over precies goed zijn zoals je bent: alles komt aan bod in dit boek, zonder dat je het gevoel hebt dat je "het nu wel al weet".
Soms is het jammer dat je een boek "nu al?!" hebt uitgelezen: voor mij was "Frambozenzomer" zo'n boek: Fris, sprankelend, en ik heb zin in frambozen.
Thomas en Fender zijn ontegensprekelijk de hoofdpersonen uit dit boek, maar ze krijgen het samen zeker niet op een presenteerblaadje aangeboden. Lucas Versteeg laat hen twijfelen, maar doet dat heel geloofwaardig. Alle personages reflecteren over zichzelf en elkaar, en dat leest heerlijk.
Dit boek is voor jongeren (en volwassenen die zich jong genoeg (willen) voelen) die graag boeken lezen die realistisch zijn en volledig in het tijdperk waarin we leven zitten. Zeg: met smartphones, appjes waar duchtig gebruik van gemaakt wordt, en voor jongeren en andere mensen die vinden dat het leven te kort is voor alleen sla.
Frambozenzomer : Een zomer vol verrassingen / Lucas Versteeg.- Amsterdam : Best of YA, 2024.- 285p.- ISBN 978 90 00 39473 9
⏩ Boekcast
Geen opmerkingen:
Een reactie posten