zondag 29 november 2009

De dag dat ik een hond wilde zijn / Ingelin Angerborn

Astrid heeft een heel gewoon leven, met papa en mama in een flatje ergens in Zweden. Wanneer ze met haar moeder naar de winkel gaat, kijken ze met z’n tweeën naar de sterren. En iedereen weet wat er gebeurt als er een ster valt: dan mag je een wens doen. Astrid’s wens komt echter uit: ze wilde dat ze een hond was…
Dit is wat je krijgt voorgeschoteld: Astrid wordt een bruin vuilnisbakkenras-hond! Ze krijgt alleen nog droge grijze ringen te eten en moet uit een drinkbak op de grond drinken. Plassen moet op commando, buiten, net als stoelgang maken! Maar hier voelt Astrid niks voor. Zij gaat gewoon naar de wc in de flat waar ze woont. En dat haar vader haar zo ziet, terwijl ze als hond op de wc zit: dat moet dan maar.
Maar, een hond moet in de keuken slapen en mag niet op de bank zitten om fijn televisie te kijken. Algauw vindt Astrid het helemaal niet meer zo fijn om een hond te zijn, en ze wil niets liever dan weer een gewoon meisje worden. Zal het haar lukken?
Briljant boek! Het leven van een hond, maar dan door de ogen van iemand die als persoon een hond wil worden. Astrid moet alles doen wat een hond doet, maar je krijgt wel de bedenkingen hierbij uit een gewoon meisjeshoofd. Deze hond begrijpt alles wat een meisje begrijpt, maar ze vindt het “naar buiten gaan op commando, het lopen aan de riem”, maar niets. En hoe moet het nu verder met haar beste vriendin Vera? Haar oma is doodsbang voor honden, en toch zullen Barbrö en Vera ervoor moeten zorgen dat Astrid’s omgeving ziet dat Astrid GEEN gewone hond is! Vera doet er alles aan, wanneer Astrid ontsnapt aan de aandacht van haar baasje/vader, om Astrid bij zich te houden. Ze ziet in dat Astrid alles begrijpt wat ze zegt. Zij zal toch wel helpen om weer een gewoon meisje te worden?
En dan valt er weer een ster… Of is er niks gebeurt, terwijl Astrid en haar moeder naar de sterren keken, na het boodschappen doen? Is alles wat er gebeurt is, wel echt gebeurt? Astrid vindt het best als de lezer dat gelooft, maar het hoeft niet. Zo blijft de lezer glimlachend van oor tot oor achter, en mag hij zelf het raadsel dat “De dag dat ik een hond wilde zijn” oplossen.
Geestig, fris, goedgeschreven boek, dat je niet loslaat voor je het helemaal uit hebt!

De dag dat ik een hond wilde zijn / Ingelin Angerborn ; vertaald uit het Zweeds door Reina Ollivier.- Tielt : Lannoo, 2008.- Oorspronkelijke titel: Önskesjärnan.- 117p.- ISBN 978 90 209 8036 3