zondag 15 april 2012

Vergeet Harry en Katniss: hier is Rhine!

Stel: je bent in 1998 begonnen in het eerste boek van zeven dat de Harry Potterreeks zou gaan bevatten.  JK Rowling hield er na zeven boeken over haar tovenaarsleerling mee op, en pende daarna nog een paar spin-offs bij elkaar, zijnde een paar schoolboeken die je ook in de boeken kunt terugvinden, maar nu ook echt kunt gaan lezen.  Net als “De sprookjes van Baker de Bard”: over sprookjes die tovenaars aan hun kinderen voorlezen.  En toen zat de reeks er echt op, pottermore.com niet meegerekend.  
Toen kwam Suzanne Collins met haar Hongerspelen op de wereld afgestormd, en ook die boeken heb je verslonden.  En dan?  Wat moest je dan?  Katniss geen felle griet vinden, dat is geen optie. Katniss IS namelijk gewoon een geweldige meid met haar op haar tanden.  Los misschien van het feit dat “De Hongerspelen” het beste, meest beklijvende deel van de drie blijft, waarna nog “Vlammen” en “Spotgaai” verschenen.  En laten we wel wezen: “Vlammen” was nog best ok, maar eigenlijk al “nog meer van hetzelfde”, en “Spotgaai” was er eigenlijk een beetje teveel aan.
Je zou kunnen stellen dat Lauren DeStefano met haar te vervolledigen “The Chemical Garden Trilogie” een antwoord heeft willen formuleren op de vraag wat je zou kunnen lezen als je Harry en Katniss maar moeilijk uit je systeem krijgt.
Vergeet Harry en Hermelien, al hoeft dat niet persé, want Harry is een beetje een onvergetelijke knul.  En vergeet Katniss toch maar, ook al is ook dat geen makkelijke opgave, en eigenlijk hoeft ook dat niet.  Als je dat toch doet, omdat je nieuwsgierig geworden bent, misschien, kan ik je DeStefano’s personage Rhine aanraden.
Rhine is zestien.  Ze is mooi, jong, en ze woont in Manhattan.  Niks nieuws onder de zon, zegt u? Ook niet als je weet dat Rhine nog maar vier jaar te leven heeft?  Want Manhattan, New York, en bij benadering de Verenigde Staten, dat is het enige overgebleven continent.  En we bevinden in misschien wel de 22ste eeuw.  Dat merk je onder andere door de televisieprogramma’s waar de meisjes in het landhuis naar kijken, die spelen in een tijd dat kanker een dodelijke ziekte was, en deze ziekte komt nu niet meer voor, vertelt Lauren DeStefano.  Een virus zorgt  er nu echter voor dat mensen niet ouder worden dan twintig voor meisjes, en vijfentwintig jaar voor jongens.  Dus is tijd kostbaar.
Ergens in een landhuis, woont Meester Vaugn.  Meester Vaugn is iemand uit de eerste generatie, en zij werden/worden nog wel “normaal oud”: dat wil zeggen dat hij wél nog rustig 80 jaar en meer kan halen.  Maar voor de jongeren is het te laat.  Meester Vaugn heeft Verzamelaars over het hele land. Zij roven meisjes weg van huis, om hen op te sluiten op Meester Vaugn’s landgoed, dat in Florida ligt.  Daar moeten soms heel jonge meisjes huwen met Linden, de zoon van Meester Vaughn.
Linden is Huisheer.  De meisjes die ontvoerd worden zijn Cecily, die dertien is op het ogenblik dat ze in het landhuis wordt opgesloten, en is opgegroeid in een weeshuis.  Daartussen zit Rhine, van zestien, en tenslotte Jenna, die al achttien is op het moment dat ze wordt opgesloten.  “Verwelken” begint wanneer de meisjes aankomen in het landhuis, opgesloten in een donkere vrachtwagen, waar ze door iemand die ze maar matig kunnen zien, worden gekeurd.  Wanneer ze niet voldoen, worden ze doodgeschoten, en dat is wat er met Jenna’s zussen gebeurt.
In dat landhuis is niets wat het lijkt, en alles is er illusie, zo blijkt, zelfs de dolfijnen en walvissen in het zwembad.  Maar voor Cecily, die opgroeide in een weeshuis, zoals gezegd, is het de hemel.  Dat kan moeilijk anders, als je daar ook maar af en toe naar buiten mocht.  
Dat drie meisjes één man moeten delen, vinden ze niet eens zo vreemd.  Wat de meisjes wel heel erg vinden is het verplichte karakter van dat huwelijk, en de verplichting om op dat landgoed te moeten blijven.  Want Meester Vaugn heeft macht.  Alle macht.  Ook over zijn zoon, die eigenlijk slechts een marionet is, en zelfs niet weet dat zijn bruiden er helemaal NIET van dromen om bruid te worden.  Linden is dan ook NIET degene waarvan de meisjes echt bang moeten zijn, zo merkt Rhine algauw.  Maar ze merkt ook dat ze niet iedereen zomaar kan vertrouwen.  Rhine wil zo gauw ze weet heeft van de gruwelen in het huis, maar één ding: ontsnappen.  Wie speelt welk spel?  De waarheid heeft in “Verwelken” vele bochten, maar komt zonder krampachtig over te komen, tot een eind.  “Verwelken” is een razend spannend eerste deel, dat doet verlangen naar meer.  Maar het blijft afwachten of deel 2 en 3 dezelfde spanning en kracht zullen kunnen houden.
Verwelken / Lauren DeStefano ; Esther Ottens.- Houten: Van Holkema & Warendorf, 2011.- 351p.- oorspronkelijke titel: The Chemical Garden Trilogy: Wither.- (The Chemical Gardentrilogie ; 1).- ISBN: 978 90 475 1668 2 - 15+