Ziehier in een notedop waarover “The future of us” gaat. Josh en Emma, beiden rond de zeventien, ooit de beste vrienden, maar doorheen de tijd is dat verwaterd. Ook al wonen ze naast elkaar, ze lopen niet meer te pas en te onpas bij elkaar binnen. Ze missen elkaar misschien wel, en ze merken beiden dat ze eigenlijk niet zonder elkaar, en zonder hun vaste vriendenclubje kunnen.
En dan krijgt Emma van Josh een CDrom, waarmee ze op internet kan. Algauw ontdekt ze iets erg vreemds: Facebook, waar een verzameling feiten over ene Emma Nelson, 31, en in een moeilijke relatie met haar echtgenoot. Deze Emma Nelson lijkt verdacht veel op de zeventienjarige Emma… Maar wat is dat hele Facebook eigenlijk? En hoe kan het dat – dat merkt de zeventienjarige Emma snel – het haar een blik op haar toekomst kan geven? Zou ze iets aan haar toekomst kunnen veranderen?
“The future of us” is een subliem, spannend, hip boek. Het wordt verteld vanuit twee standpunten:
dat van Josh, en dat van Emma, en we krijgen een week uit hun leven. Hun leven dat bestaat uit school, omgaan met
vrienden, en studentenfeestjes. Alles
speelt zich af in de VS. Dat is te
merken aan verschillende kleine dingen, zoals wafels die je kunt klaarmaken in
de broodrooster, en als ontbijt eet. Ook
het eten van donut’s als ontbijt is waarschijnlijk iets wat in België of
Nederland niet zo vaak gebeurt. En op 17
al een eigen auto hebben is ook niet iets wat hier voorkomt.
De hoofdstukken zijn het begin van een internetadres:
Emma://, om maar iets te noemen. Dat
maakt het allemaal wat hipper. Het feit dat Emma en Josh in 1996 leven, komt mooi uit de verf: Emma ziet op haar Facebook, dat ding met al die verzamelde feitjes en reacties en foto’s van “vrienden” (waaronder Josh) dat haar echtgenoot een IPod heeft gekocht, en ze vraagt zich af wat dat in ’s hemelsnaam is. Zij heeft in haar auto nog een cassettespeler! Deze lezer sloeg hier niet van achterover, maar waarschijnlijk trekt de zeventienjarige die dit boek nu wil lezen, nu grote ogen.:-)
Het boek bevat veel muziek die in de jaren ’90 “in” was, maar ook Kool and the Gang met “Celebration” ontbreekt niet. Dat is volgens het internet een band die in de jaren ’80 populair was, en dus ook nog bij de tieners uit dit boek, zo blijkt.
Waar Emma nog het meest van schrikt is de foto in het “album” “The good old days”, die gemaakt is ergens in het jaar waarop Emma NU op haar computer zit…
Wat het boek zo subliem overrompelend goed maakt, is dat het een boek over het internet is, wat destijds nog helemaal niet was wat het nu is: een heel gewoon zoekinstrument, of wat je ervan maakt. Het feit dat ik “Kool & The Gang” kan zoeken om ze in dit stuk te vernoemen, in het leven van Emma en is dit gegeven redelijk ongeloofwaardig… Al komt de auteur van deze recensie ook uit de tijd waar Emma inderdaad een heel gewoon leven heeft, en waar mensen nog totaal niet wisten wat ze met internet allemaal zouden kunnen doen. En niemand, of bijna niemand, had een mobiele telefoon. Die kwam stilaan op in 1993…
Verder gaat dit boek een redelijk studentikoos geheel vormen, met allerlei grote en kleine verdrietjes, liefdesperikelen die bij het leven van een zeventienjarige horen, en vriendschappen. Al komen die in “The future of us” redelijk onder druk te staan, omdat Josh en Emma in hun toekomst kunnen kijken en daar met alle geweld dingen al dan niet aan willen veranderen. Maar komt dat wel goed? De tieners die Mackler en Asher schetsen zijn werelds, en hebben allemaal zin voor verantwoordelijkheid. Dat maakt van “The future of us” een erg boeiend geheel. De wisselende perspectieven maken het soms moeilijk om te volgen wie er aan het woord is. Het boek wordt verteld in de ik-vorm.
The future of us / Carolyn Mackler, Jay Asher ; Ineke Lenting (vertaling).- Rotterdam : Lemniscaat, 2012.- 328p.- ISBN: 978 90 477 0461 4 - 15+
Geen opmerkingen:
Een reactie posten