zaterdag 20 september 2014

Snel, bijzonder, spannend en echt: "Ik ben genoeg" van Twiggy Bossuyt

Ik ben genoeg” van Twiggy Bossuyt is verschenen in de reeks Lekker lezen van uitgeverij de Eenhoorn. Deze reeks staat voor snel, echt, en (ont)spannend. Eerder verschenen in deze reeks o.a “Gek van een eiland” van Koen D’haene, “Schaak” en “De Pompoenmoorden” van Inge Misschaert.
“Ik ben genoeg” doet wat mij betreft met verve wat de reeks belooft. We volgen drie jongeren, die een tijdje op zomerkamp gaan, om thuis even weg te zijn. “Thuis” is voor Junior, Jo en An telkens helemaal anders.

Bossuyt stopt veel thema’s in haar boek, maar ze doet dat niet zo dat de lezer een teveel aan thema’s over zich heen krijgt. An is geadopteerd, en weet niet wie ze is. Junior is de zoon van een bekende voetballer, en dat is niet altijd even makkelijk. Jo, die de hoofdfiguur is in “Ik ben genoeg” heeft een ronduit slechte thuissituatie, en wordt vaak opgevangen door haar oma.
Wat Gerda van Erkel in 1993 deed met haar boek “Zes maal één is zeven”,waarin enkele jongeren uit problematische (gezins)situaties op trektocht gaan, en elkaar zo leren kennen, doet Twiggy Bossuyt over, maar dan met jongeren die rust zoeken op een kasteel. Daar zullen ze met kunst bezig zijn, en met schilderen, onder leiding van Angèle en meneer Malfait. Maar behalve schilderen en kunst, is het voor de jongeren in dit boek moeilijk om in deze wereld een plek te vinden. Elk hebben ze dingen meegemaakt, die hen maken tot wie ze zijn. Deze gegevens worden slechts met mondjesmaat benoemd, zodat “Lekker (ont)spannend lezen” zeker van toepassing blijft.
Jo heet eigenlijk Johanna, maar wil daar liever niet aan herinnerd worden. An komt uit India, en wil weten wie ze is. Junior probeert voor alle twee de meisjes een goede vriend te zijn.

En dan zijn er nog mijnheer Malfait, Adèle, en de nieuwe kok, Madjid, die uit Irak gevlucht is, en het al snel goed kan vinden met An, Junior en Jo. Zijn verhaal is er een van een verloren dochter.
 Tussen al die voorzichtige vriendschappen door, weeft Bossuyt een spannende verhaallijn rond Adèle en de baron, die bijna nooit uit de toren van het kasteel komt, waar hij bijna de hele dag doorbrengt. Ze zeggen dat hij dement is.
De hoofdstukken in dit boek worden weergegeven als schilderijen, en dat past goed binnen dit bijzondere boek. An, Junior, Jo en Madjid zijn personages om van te houden.
De spannende verhaallijn rond de baron en Adèle en de baron is vrij chaotisch, en Bossuyt had misschien een keuze kunnen maken. De veelheid aan thema’s buiten deze spanningslijn zijn al divers genoeg, waardoor ze wat ondergesneeuwd raakt.
Anderzijds laat dit de vrije keuze aan de lezer van "Ik ben goenoeg". Een keuze voor hoe ze dit boek willen lezen: meegaan met hoe de personages in dit boek staan (want dat doen ze: ze staan als een huis, en je wilt niet makkelijk van ze af), of willen ze liever spanning? Ontrafel dan het geheim van de baron…
Zeer bijzondere, fijne leeservaring, over zoeken en gevonden worden, en jezelf mogen zijn. 12+ 
Ik ben genoeg / Twiggy Bossuyt.- Wielsbeke : De Eenhoorn, 2014- (Lekker lezen).- 179p.- ISBN 978 90 5838 946 6