zondag 14 december 2014

klein jongetje moet oma weer blij maken

Morgen is Dante jarig! Maar… niemand is blij. Want oma is boos op opa. Omdat opa verliefd is op een andere vrouw. Oma is ook verdrietig. Ze noemt opa “hij daar” en zijn nieuwe vriendin is “zij daar”. Bovendien is “zij daar” een dief, die opa van oma gestolen heeft.

Opa beseft zeer goed dat hij oma veel pijn deed. Niet omdat hij dat wilde, maar omdat het gebeurde.
Maar hoe moet dat dan met het verjaardagsfeestje van Dante? Want als opa komt, zal oma niet komen. Geen sprake van. Dante’s mama vindt haar ma egoïstisch, omdat ze niet aan Dante’s gevoelens denkt.
Ondertussen zit Dante zoals alle kindjes wel eens doen, als stille getuige onder de tafel. Tot hij heel luid “STOP!” roept. Hij wil proberen om oma op te vrolijken, en samen gaan ze langs bij de Eskimo’s, die om dingen goed te maken neuzeneuze doen, en bij de indianen, die de vredespijp roken. Daarna komen ze aan bij de evenaar, om gelouterd naar huis te keren. En oma? Die danst. Op het feestje van Dante, met opa. En beiden hebben spijt. Eind goed, al goed?
Twiggy Bossuyt kiest voor dit prentenboek niet meteen het makkelijkste thema uit. Dat van een scheiding tussen grootouders, en hoe hun kleinkinderen en hun ouders daarmee om moeten gaan. Esther Platteeuw maakt dit boek met haar illustraties die boosheid uitstralen, mee tot een licht op de hand liggend werk. Volwassenen zullen de gelaagdheid opmerken, terwijl kinderen misschien meer naar het leven van de Eskimo’s, de indianen, en mensen op de evenaar kijken.

Het blijft echter een beetje een pijnpunt. Bossuyt stopt in een boek van 32 pagina’s, waarbij de prenten het verhaal zeker mee vertellen, waardoor ook jongere kinderen dit boek zullen kunnen smaken, veel thema’s, waardoor het allemaal wat snel voorbij gaat. Een scheiding tussen mensen verdient iets meer uitleg. Dit mag dan in dit boek dan een vrij lang stuk tekst zijn, op anderhalve bladzijde. Oma is boos, en dat is opa’s schuld is, omdat hij een nieuw lief heeft, en dat doet pijn.
Dante is echter wel het kind waarom het draait, het is zijn feest. Dat kleinkinderen grootouders kunnen ontdooien wordt in dit boek mooi duidelijk, maar dat hij daarvoor met zijn oma “door de grond zakt” en “de aarde splijt”: het is wat teveel van het goede. Laten zien dat een scheiding tussen grootouders bestaat is goed. De reis die Dante met zijn oma maakt “om haar hart weer te doen gloeien”, laten zien hoe er vrede bestaat tussen Eskimo’s en Indianen, het hoefde niet. Kiezen is verliezen, maar dit zou voor dit boek meer geweest zijn.
“Dante danst oma blij” hoeft daarom geen non-fictie te worden. Maar het verhaal van oma en opa alleen, en hoe Dante als buffer kan dienen tussen hen, het had van “Dante danst oma blij” een geloofwaardiger boek gemaakt. Al blijft het natuurlijk wel mooi dat oma inziet dat ze maar beter wel naar het feest van haar kleinzoon kan komen, ook al is “hij daar” er ook.
De illustraties van Esther Platteeuw vertellen hun eigen verhaal. Vergeet de grijze oma’s in hun fauteuils voor het raam, en liefst snel. Dante’s oma draagt een rode jurk, en heeft lang zwart haar. En ze is verdomd kwaad op opa. En verdrietig. Alles samen genomen is “Dante danst oma blij” zeker het ontdekken waard.
Dante danst oma blij / Twiggy Bossuyt ; Esther Platteeuw.- Wielsbeke : De Eenhoorn, 2013.- 32p.: ill.- ISBN 978 90 5838 891 9 -  6+