donderdag 5 november 2015

15 dagen zonder hoofd: Down to earth, prachtig debuut

Laurence Roach woont samen met zijn moeder en zijn broertje Jay van zes in een flat in een gebouw dat Parkview Heights heet. Wat vreemd is, want het gebouw heeft maar vier verdiepingen, en het park is wanneer je bij hen uit raam kijkt, niet eens zichtbaar. Dit gezin heeft het niet gemakkelijk: Mama is drankverslaafd, en Laurence’ vader is overleden. Jay heeft een andere vader, die er ook vandoor is gegaan.

Wanneer hun moeder op een dag niet meer thuiskomt van haar werk in de snackbar, moet Laurence alleen voor Jay zorgen. Uit angst om Jay aan de kinderbescherming te moeten overdragen, besluit Laurence om de afwezigheid van hun moeder voor iedereen geheim te houden. Maar dat is moeilijk met een bemoeizuchtige vrouw als Nelly, en met Angie van de opvang waar Jay naartoe gaat na school.

Hoe kan Laurence het tij keren? Door mee te spelen met een spelletje op de radio! Hij kan met dit spelletje een geheel verzorgde reis winnen. Je moet echter 18 zijn, en Laurence is pas 15… Hij geeft zich uit voor Daniël Roach, zijn overleden vader, en hoopt vurig om niet door de mand te vallen…
Dave Cousins schreef met “15 dagen zonder hoofd” een prachtig, vrolijk debuut, ondanks alle ellende. Jay is ontwapenend, maar een beetje prettig gestoord. Hij is gek van “Scooby Doo”, en soms denkt hij dat hij een hond is. Een hond die bijt. Soms gaat hij bomen te lijf, en soms zelfs mensen. 

Laurence is doodsbang voor de bevoegde instanties, die Jay bij hem kunnen weghalen, en hij doet alles wat hij kan om zelf voor Jay te blijven zorgen. En intussen moet hij voor Jay ook geheimhouden dat mama weg is. Meermaals bestaat het eten voor Jay uit geroosterde boterhammen, maar veel vaker is er geen eten.

Maar dan komt Mina, lieve Mina, op de proppen, een vriendin van op school bij Laurence. Samen met Laurence slaagt ze erin om Jay enigszins af te leiden van mama die wie weet waar zit, en soms zorgt ze zelfs voor eten. Dave Cousins weet haar en Laurence op een zeer naturel wijze een koppel te laten worden, zonder dat het melig wordt, eerder met iets als: “het zou niet anders gekund hebben: 

Als je samen voor het  prettig gek broertje van je beste vriend moet zorgen kan je maar beter met elkaar opschieten.” Het kan Mina trouwens niets schelen dat Jay en Laurence na niet al te lange tijd gaan lopen stinken. Dat gaat zo als je kleren eigenlijk nodig gewassen moeten worden, en er geen geld is voor de wasserij.

De vertaling van dit boek heeft trouwens een prachtige cover, die verwijst naar een scene in het telefoonhokje van waar Laurence probeert om het radiospelletje te winnen. Dit doet hij met gestolen telefoonkaarten van zijn moeder, nadat hij haar ervan verdenkt dat zij zijn mobiel gepikt heeft, en weer verloren heeft. Maar dat laat ik u graag zelf ontdekken in dit heerlijke down to earth debuut van Dave Cousins.

15 dagen zonder hoofd/ Dave Cousins.- Amsterdam : Moon, 2014.- Vertaald door HC Kaspersma.- Oorspronkelijke titel: 15 days without a head.- 253p.- ISBN 978 90 488 1958 4.- 14+