woensdag 13 juni 2018

Nelle, blankgoud / Marc De Bel

Marc de Bel kan het nog altijd: spannende, avontuurlijke, fascinerende, realistische verhalen vertellen! Dat is precies wat het vervolg op "Nelle, de heks van Cruysem" doet. Oh, en de lezer meeslepen, dat kan De Bel ook.

Er staan bij elk nieuw hoofdstuk foto’s die iets met de Christelijke slavenhandel te maken hebben, of die het verhaal daarover, kunnen dienen. Ze zijn gepost door gebruikers in wiki’s. Achterin het boek staat een opsomming.
Het gaat over meestal schilderijen, en daar valt veel op te zien. Ze passen bij het verhaal, maar ze moeten er niet bij om het verhaal te dienen, of om het leuker te maken. Ze maken het boek tot een mooi vormgegeven boek.

Daar zijn Nelle en haar lief Wiete opnieuw. Nadat haar tante Clara als heks werd veroordeeld tot de brandstapel wonen Nelle en Wiete samen  Korseele, bij zijn grootvader Agripus. Ze verdienen de kost door het spelen van poppenkast op het dorpsplein, en door met hun poppenkast rond te trekken. Maar het dorp is zeer katholiek, en poppenspel is des duivels. Ze worden dan ook geregeld met stenen bekogeld. Op een dag krijgen ze de kans om naar Turkije te varen… Marc De Bel weet de tijdsgeest (1635) goed te vatten in zijn verhaal. Dat het schip waarop Nelle en Wiete zijn, wordt gekaapt door zeerovers, om de bemanning als slaaf te verkopen was vrij nieuw voor mij.
Het verhaal speelt in Vlaanderen, Nederland en Turkije.

Dit boek is zeker bedoeld voor oudere lezers. Vanaf 14 kunnen jongeren zich laten meeslepen door de prettige vertelstijl van De Bel die soms een beetje enerveert. De Bel is niet vies van overdrijvingen, en het is een beetje jammer dat dat voor dit verhaal ook schijnt te moeten.

Je kunt “Nelle, blankgoud” perfect los van “Nelle, de heks van Cruysem” lezen, je mist dan maar een heel klein beetje van wie Nelle en Wiete zijn. Maar ook “De heks van Cruysem” is heel erg het lezen waard.

Achteraan in het boek kun je meer lezen over (het vrijkopen van) Christenslaven.

Nelle, Blankgoud / Marc De Bel.- Kalmthout : Van Halewyck, 2016.- 272p.- 978-94-6131-465-9