zondag 24 februari 2019

Omdat je in een prentenboek andere dingen ziet als je ouder bent dan de doelgroep ervan...

We hadden het gisteren tijdens onze KJVsessie met juryleden uit groep 5 (12 tot 14 jaar), na het lezen van "Thornhill" over prentenboeken, en waarom er geen rek met prentenboeken in de jongvolwassenenafdeling staat (!!!!!). Deze opmerking kwam spontaan van de juryleden zelf, trouwens, zonder dat ik hen daartoe had aangezet.

"Thornhill" was in eerste instantie een moeilijk boek, maar door er met elkaar over te praten, en mijn vraag of het goed was dat ik er wat uitleg over zou geven, was het toch nog een goed boek. Mocht dit boek in kleur zijn geweest (en niet in bijna enkel zwarttinten zoals nu), dan zou het misschien wel in de categorie 8-11 jaar hebben gepast.

Wie verzint dit trouwens? Om "Thornhill" van Pam Smy de leeftijdscategorie 8-11 mee te geven? Omdat er prenten in staan? Ik onderschat kinders absoluut niet, maar een achtjarige "Thornhill" meegeven? Nee nee. In geen geval.

Maar: prentenboeken, dus, omdat ze wel een ondergrens hebben (de leeftijd vanaf...), maar daarom geen bovengrens zouden moeten hebben: de eerste tips!
Dulle Griet / Geert De Kockere ; Carll Cneut

Eén miljoen vlinders / Edward van de Vendel ; Carll Cneut
Trouwen met Tanja / Bart Van Nuffelen; Klaas Verlancke
Tangramkat / Maranke Rinck, via website ikvindlezenleuk.nl

Wordt vervolgd....

Geen opmerkingen: