zondag 24 januari 2021

Welk geheim heeft meester Daan?

Nadja Van Sever heeft met “Het geheim van meester Daan” een boek geschreven dat het thema transgender voor kinderen in de lagere school op speelse manier bespreekbaar wil maken. Eerder schreef ze al zes andere boeken, onder andere over vluchtelingen en ASS.

Bijdehandje Liv

Liv, een bijdehandje in de klas bij meester Daan, merkt dat hij ergens mee zit. Het ene moment is hij vrolijk, en het volgende moment kijkt hij triest. Wat scheelt er met meester Daan? Liv wil daar heel graag achter komen.

Is meester Daan misschien verliefd op de juf van de eerste kleuterklas? Dat vindt Willem maar niets: hij is namelijk al zijn hele leven smoorverliefd op juf Evi!

Het geheim van meester Daan: tijd voor actie!

Als meester Daan zijn geheim met zijn leerlingen deelt, komt de klas in actie! Ze willen hun meester helpen om zich goed in zijn vel te voelen. Ze stellen zich geen vragen over het waarom, en dat maakt dit boek heel licht van toon en sfeer. De hele klas gaat op een erg positieve manier om met het anders zijn van meester Daan, en dat maakt dit boek over de hele lijn positief, zonder waar meester Daan mee worstelt, uit het oog te verliezen.

Samen met haar klasgenoten bedenkt Liv allerlei plannetjes om hun meester weer vrolijk te laten worden, het ene al gekker dan het andere.

Naïeve volwassenen 

Volwassenen krijgen hierdoor een nogal naïeve bijrol, die – ook in dit soort kinderboeken – niet nodig is. Bij sommige plannetjes wordt de worsteling van meester Daan namelijk nog een stuk groter omdat de kinderen denken goed te doen.

De klas beslist ook om in het zwembad van de buren van Noah te gaan zwemmen, omdat zij toch niet thuis zijn. Noah’s ouders merken hier niets van. Ook al zijn ze in de keuken met het eten bezig, en hoeven ze maar één keer naar buiten te kijken. Er is altijd wel iets waardoor ze bijna niemand in de tuin van de buren opmerken.

Zijn wie je bent

 Nadja Van Sever maakt haar klas erg geloofwaardig, en ze kent haar kinderpersonages door en door. Dat merk je aan hoe de klasgenootjes met elkaar omgaan, en aan hoe iedereen er vanzelfsprekend mag zijn.

Dat je geen mensen mag uitsluiten wordt heel expliciet benoemd, en dat maakt dit boek zeer bruikbaar in de klasbibliotheek.

Alles wordt gezien vanuit het perspectief van kinderen, waardoor zij overkomen als allesweters. Zeker met thema’s als dit zouden volwassenen ook kunnen worden betrokken. 

Dat juf Daniëlle aan het eind van het boek mag zijn wie ze is, pleit voor “Het geheim van meester Daan”, en laat zien dat anders zijn o.k. is, ook al verzucht meester Daan dat anders zijn helemaal niet leuk is.

Het nawoord van Samuel Windmolders, Master in Gender en diversiteit, sluit dit boek af.

Het geheim van meester Daan / Nadja Van Sever ; Renske de Kinkelder.- Hasselt : Clavis, 2020.- 148p. : ill.- ISBN 978 90 448 3839 8