woensdag 27 september 2023

De Kleine Cervantes shortlist 2023-2024 is bekend!

De Kleine Cervantes, dat is de jeugdliteratuurprijs van de Stad Gent. Scholen uit Gent en wijde omgeving, leerlingen uit het eerste en tweede middelbaar lezen onder begeleiding van leescoaches op school 6 boeken.

Deze zes boeken krijgen de leerlingen dit jaar voor de kiezen, en ik wens hen allemaal heel gezellige hoeken en kanten toe om al dit moois in zich te kunnen opnemen!

Meer over de doelstellingen van de Kleine Cervantes lees je hier

Alles wat groots voelt / Reine De Pelseneer

Dit boek komt wat mij betreft te snel op kruissnelheid, waardoor ik "oh help! Oppervlakkigheid!" ging schreeuwen in mijn hoofd. Maar wie "Reine De Pelseneer" zegt, weet dat dat niet klopt. Ook nu weer.

Tor is 18, en woont alleen met zijn mama. Hij is een eenling die graag schrijft en leest. Hij weet al dat hij alleen met zijn moeder is opgegroeid, en een vader is niet in beeld. Tot die zomer, waarin zijn moeder hem vertelt dat hij wél een vader heeft, en dat Tor hem, zonder hem daarover eerst in te lichten, zou moeten gaan opzoeken... In Ijsland. Maar hoe zal dat gaan? Zal zijn vader hem wel willen zien? Reine De Pelseneer heeft altijd oog voor het gevoelsleven van haar personages, en in dit geval ook voor een land, en ze weet de sfeer ervan zeer goed weer te geven. Tel daarbij gedichten, muziek, literatuur, liefde en romantiek op, "Et voilà"! "Alles wat groots voelt" is een doorleefd boek met respect voor de gevoelens van mensen, ook als dat boosheid is. En nu ga ik Stykkishòlmur opzoeken.


4328, dochter van een zwarthemd / Bianca Mastenbroek

Erg indrukwekkend boek! Traag tempo, maar dat is precies hoe de oorlog door de ogen van Antje Backx-Buursma, de vrouwelijke hoofdfiguur over wie dit boek gaat. Ze heeft “haar” boek nog net kunnen meemaken, en is recent pas overleden op 95jarige leeftijd. Mastenbroek schreef een doorleefd boek, dat je niet zomaar vergeet. Anders dan haar vorige boek dat ik las “Hendrick, de Hollandsche Indiaan”, kwam ik vlot door dit boek heen. Mastenbroek maakte “Mevrouw Backx-Buursma” onvergetelijk. Dit boek  kan (jonge) mensen  laten nadenken en hen te laten inzien dat niet alles zwart/wit is, zeker in de gepolariseerde tijd waarin we leven. (En dat er niet zo heel erg veel veranderd is, of beter: allemaal lijkt terug te komen.)







De voorlezer van de Sultan / Inez van Loon

1902. Lilit, een zevenjarig Armeens meisje, woont met haar ouders, broertjes en pasgeboren zusje op de hoogvlaktes in Anatolië. Het leven is er niet ongevaarlijk. Haar familie hoedt schapen, waar ze in samenwerking met een kangal (een antatolische herdershond die destijds werden gefokt om beren en wolven van de schapenkuddes weg te houden.), aan mee helpt. Op een kwade dag wordt Lilit ontvoerd en komt ze terecht in het paleis van de sultan, samen met Bilal, die uit Soedan komt. Inez van Loon duikt met haar lezers van nu in een periode die nauwelijks 120 jaar geleden realiteit was in wat nu Istanbul is. In 1902 heette de stad waar Lilit zit opgesloten in een gouden kooi, zonder te weten of ze haar ouders nog zal terugzien, nog Constantinopel. "De voorlezer van de sultan" loopt tot 1908. Dat is ten tijde van het Ottomaanse Rijk de tijd dat dit rijk wankelt. Het bestond van 1299 tot 1922.

De rest van ons leven / Els Beerten

Fredo vlucht als kleine jongen samen met zijn vader voor de oorlog in Italië naar Engeland. Dat doen ze per boot, hoewel Fredo’s vader niet kan zwemmen. Eens in Engeland duurt het even voor ze een huis vinden waar zijn vader kapper kan zijn (en zijn Italiaanse afkomst in de verf kan zetten), maar al bij al hebben Fredo en zijn vader het goed, tot de oorlog ook Engeland bereikt en alle Italianen op transport zullen worden gezet. Fredo’s vader verstopt zich, maar Fredo ziet hem daarna nooit meer terug… Wat hij dacht om nooit meer te doen, gebeurt toch, en hij gaat terug naar Italië. Daar volgt een zowel warme als harde familieroman zoals alleen Els Beerten dat kan vertellen: met mededogen, en zonder tierlantijnen.








In het vervloekte hart / Rima Orie

Priya haar grootste geheim is dat ze een bloedkind is: ze is geboren tijdens bloedmaan. Dat betekent dat ze over gaven beschikt die ze al dan niet (goed) kan gebruiken. Tijdens weer zo’n bloedmaan nacht slaat het noodlot toe en krijgt haar jongere broertje Umed een ongeluk waardoor hij thuis moet uitzieken. Priya zou haar krachten kunnen aanwenden om hem te genezen, denkt ze, maar dat wil haar moeder niet, omdat dat in het verleden fout is uitgedraaid.












KID : het verhaal van twee broers (en heel veel halfbroers en – zussen) / Jelmer Soes

Een boek met een getuigenis van een KID (Kunstmatige Inseminatie met Donorzaad) kind, zoals Jelmer Soes, die hier pas achterkwam toen hij al volwassen was, ook iemand is. Ik was zeer onder de indruk van dit boek: het is integer, maar met tegelijk een noodkreet naar donoren: waar je de ouders gelukkig hebt willen maken: doe nu hetzelfde met de kinderen die hierdoor met vragen zitten, omdat jij (tot 2004) anoniem kon blijven. Biedt hen de mogelijkheid om te weten van wie ze afstammen. Kid is allerminst sensationeel, maar stabiel geschreven, en warm en meelevend.  Het is erg goed geschreven, in zuivere taal, en heeft een totaal ander onderwerp dan enig ander boek dat ik dit jaar al las.








In de loop van de tijd laat ik jullie ook kennismaken met boeken die de lijst niet hebben gehaald, maar die zeker ook de moeite van het ontdekken waard zijn.