zaterdag 27 oktober 2007

14 november 1907 - 14 november 2007: 100 jaar Astrid Lindgren

Misschien wel het bekendste boek van Astrid Lindgren, na “Pipi Langkous”, deze “De gebroeders Leeuwenhart”. Jonatan en Karel wonen met hun moeder op de benedenverdieping van een huis in de stad. Karel (Jonatan noemt hem “Kruimel”) is echter ernstig ziek, en weet dat hij gauw zal sterven. Bij een brand die hun hele huis verwoest, is het echter niet hij, die door naar beneden te springen op de rug van zijn broer het leven laat, maar Jonatan… Jonatan heeft Karel verteld waar je heengaat als je doodgaat: je komt terecht in Nangijala, een land van vrede en geluk… Dus hoopt Karel om daar ook snel aan te komen.
Dit boek is veel meer dan wat je te lezen krijgt over wat de beide broers in Nangijala beleven. Misschien beleven ze het samen wel helemaal niet. Je krijgt spannende avonturen voorgeschoteld, die mooi, maar soms ook erg wreed, als het leven zelf, beschreven worden. Je leert Katla kennen, en Goudhaan, de baas van de herberg in het Kersendal in Nangijala, en Sofia, met haar duiven. Dit boek is prachtig geschreven, het is triest, maar je wordt er op een of andere manier ook warm van. Dit is te danken aan hoe Lindgren beschrijft hoe de beide broers met elkaar zijn, of niet zijn. Aan de andere kant van het Kersendal ligt het Bramendal, en zijn wrede heerser Tengil, die beiden het kwaad symboliseren. Een symboolboek over leven en dood, en hoe je daarmee kunt omgaan, misschien wel. Een van de allermooiste kinderboeken die er bestaan, geloof ik.
De Gebroeders Leeuwenhart / Astrid Lindgren ; vertaling uit het Zweeds door Rita Verschuur ; illustraties Ilon Wikland.- 13e druk.- Amsterdam : Ploegsma, 2002.- 206p.: ill.- Oorspr. Titel: Bröderna Lejonhjärta.- ISBN: 90 216 1592 4
Meer over Astrid Lindgren
Nog meer...