dinsdag 7 november 2017

Anna's grote reis / Inez van Loon : gebaseerd op het levensverhaal van Anna Abrahamsz

Dit verhaal gaat over Anna en haar familie, bestaande uit zusjes Saskia en Kaatje, en hun moeder. Ze wonen in Amsterdam. Hun broertje Cornelis is als het verhaal begint, net overleden. Hun vader is kapitein op een zeilschip dat geregeld naar Nederlands-Indië vaart. Het boek speelt in de tijd dat wat nu Indonesië heet, een Nederlandse kolonie was. Mensen uit Nederland gingen vaak naar “Oostinje” om er op theeplantages te werken.

Het verhaal speelt zich af in de tijdspanne van ongeveer een jaar, van 1847 tot 1848. Er bleef ook vaak familie achter in Nederland.

De vader van Anna mag van de baas van de rederij waarvoor hij werkt, zijn gezin meenemen op zijn volgende reis. En over die bootreis en wat daarna gebeurt, in een tijdspanne van ongeveer één jaar, gaat dit verhaal.

Inez van Loon schreef een boeiend verhaal, dat soms iets te “feitelijk” werd weergegeven, maar wat mij toch kon blijven boeien. Ik vond het ongelofelijk boeiend om over de vroegere Nederlandse kolonie te lezen, en over hoe mensen vroeger leefden.

Van Loon schetst het Amsterdam van vroeger ook zeer liefdevol, en met respect. Schuingedrukte woorden en begrippen worden achterin het boek uitgelegd. Dit deeltje beslaat nog een vijftal pagina’s en is gerangschikt per hoofdstuk. Op die manier kan iemand die erg genoten heeft van dit boek, nog wat langer in Oostinje of Amsterdam van 1847-’48 vertoeven.

Sommige boeken zouden voldoende hebben aan een nawoord zoals er in dit boek ook eentje is, maar net al Thea Beckman kan van Loon haar lezers aan zich binden. Misschien was Thea Beckman iets meer bezig om avontuur bij in haar historische verhalen te stoppen, iets wat in dit boek minder het geval is. Maar vergis je niet: “Anna’s grote reis” bevat ook voldoende spanning. Maar vooral het respect en het schrijven over 1847 blijft mij bij.
Dit boek is gebaseerd op het levensverhaal van Anna Abrahamzs, en voor wie na het lezen van dit boek meer over haar wil weten is er op het internet nog meer informatie en beeldmateriaal te vinden.

Van Loon's taalgebruik in dit boek maakt het zeer geschikt om vanaf de zesde klas in de lagere school gelezen te worden.

Anna's grote reis / Inez van Loon.- Hasselt : Clavis, 2016.- 222p.- ISBN 978 90 448 2917 4.- 10+