Aan het strand, in de tuin, in de bergen, binnen aan de keukentafel bij een kop koffie, lezen kan overal! Ook tijdens de zomermaanden. Maar wat is dat? Het perfecte vakantieboek? Voor veel lezers zal dat die éne thriller zijn, voor een ander is het een roman of nog iets anders.
Voor mij zijn de boeken over Harry Potter de perfecte vakantieboeken. Die wil ik dan ook graag nog eens bovenhalen. Tijdens andere zomers lees ik alle zeven delen opnieuw, sowieso. Op de keukentafel ligt nu het eerste deel open. Als ik geen tijd heb (dat kan: omdat ik vind dat andere boeken uit mijn kast nu toch eens een kans verdienen, of omdat ik een leeslijst afwerk), kijk ik meerdere films opnieuw. Beide mediums kunnen me blijven boeien.
In "Harry Potter en de Steen der wijzen" begint JK Rowling met een uitgebreide kennismaking met de tovenaarsleerling, die aan het begin van het verhaal nog van niks weet: Harry wordt als baby door Hagrid bij zijn oom en tante aan de voordeur gelegd, met een brief in zijn handjes, terwijl hij slaapt.
(Dat is best een vreemde gewaarwording bij iemand als ik, die ooit begon toen de reeks al vier delen telde, en dus bij "De vuurbeker" inpikte.). Tien jaar later woont Harry nog steeds bij zijn oom en tante, en komt hij met veel vallen en opstaan terecht in de wereld waar hij thuishoort: op Zweinstein, de tovenaarsschool, met Albus Perkamentus aan het hoofd ervan.
Dat Harry Potter een beroemdheid is, is iets wat hij maar moeilijk kan vatten. Ook sommige leerkrachten doen er alles aan om onze tovenaarsleerling met zijn voeten op de grond te houden. (Stiekem is professor Sneep een van mijn favoriete personages!). Harry Potter maakt vrienden, en moet "De steen der wijzen" zien veilig te stellen. Dat biedt spanning, doorzettingsvermogen en samenwerking.
Harry Potter en de geheime kamer is al iets donkerder, en griezeliger. Want wat is die kamer? Wat bevindt er zich? Waar is die? En is ze echt opnieuw open? Intriges, beschuldigingen in het rond, het wegvallen van leerlingen, spanning: het zit ook nu weer in een knap verteld verhaal, waarin alles uitvoerig beschreven wordt.
Harry Potter en de gevangene van Azkaban: daar hebben we mijn favoriete boek uit de hele reeks. Iemand die ooit een hele straat Dreuzels opblies, is ontsnapt uit de tovenaarsgevangenis, en heeft het op Harry gemunt...
Het rijkste boek uit de reeks, als u het mij vraagt. Dit boek laat zien hoe belangrijk goede leerkrachten zijn, en hoe vooroordelen kunnen uitdraaien. Van de 8 films die van dit boek zijn gemaakt, vind ik dat ze van dit boek echt een gefrommeld papiertje maakten, en blijft het boek voor mij veel rijker. Maar u mag uiteraard iets anders vinden.
Harry Potter en de Vuurbeker was mijn leesdebuut in deze reeks, nu 25 jaar geleden of daaromtrent. De hoofdpersonages zijn goed gekend, en op elkaar ingespeeld. En oh ja: ik zou één boek proberen, of het wat voor mij zou zijn. Goed twee weken later had ik alle eerder verschenen delen in mijn boekenkast. Ik vond vooral de "inleiding" in het huis van de Vilijns adembenemend goed. Het maakt bij dit boek ook niet zoveel uit als je de eerdere delen niet las: een terugblik naar vroeger en hoe alles begon komt aan bod. Ook in dit boek: De rol die de pers kan spelen.
Harry Potter en de Orde van de Feniks: Harry laat niet meer met zich sollen en krijgt steeds meer body. Docenten op school staan de leerlingen bij of totaal tegen. Leerlingen worden geloofd of weggezet als leugenachtig, al is het maar om de eigen post te beschermen.
Harry Potter en de Halfbloedprins: Van wie is dat tweedehandsboek dat Harry in zijn handen krijgt nadat hij eerst toverdranken kon laten vallen, maar later toch kon gaan doen, en daar steeds beter in wordt (of dat helemaal eerlijk verloopt mag u zelf uitvissen als u dat nog niet deed). Erg donker boek, dat een ijzingwekkend slot belooft.
Harry Potter en de relieken van de dood: Het sluitstuk van een fantastische boekenreeks. Harry, Hermelien en Ron zullen samen uitvinden wat Harry moet vinden, nadat deze laatste eerst had besloten om alleen de barre tocht aan te vatten. Dat betekent dat hij zijn zevende jaar niet op school zal doorbrengen, maar we vinden onze vier helden zowat overal buiten terug: in een tentje, zoekend naar elementen die hen meer duidelijkheid moeten geven. En ja, u zult merken dat ik heel veel dingen niet vertel. Dat doe ik omdat mensen misschien nog wel helemaal van nul moeten beginnen, en ik wil hun leesplezier niet vergallen...
Voor wie?
Alle boeken in deze reeks laten zich perfect voorlezen. Ze zijn geschikt voor iedereen die van een flinke dosis magie houdt, en toch met de voeten in deze wereld wil vertoeven: Harry Potter en de zijnen moeten namelijk ook nogal wat watertjes doorzwemmen die Dreuzels (mensen zonder toverkracht) in de echte wereld moeten doorstaan. Politieke intriges, oorlogen: het zit allemaal in deze reeks. Dat maakt ze zo gelaagd, en tegelijk is het heerlijk om ze telkens te herlezen: geesten, weerwolven, glazen bollen: noem het en je komt het tegen.
Ik heb ook al gemerkt dat het niet uitmaakt vanaf welke leeftijd je in deze reeks stapt. Ik geloof namelijk niet meteen in leeftijden: alleen met ondergrenzen (vanaf welke leeftijd is een boek geschikt) wil ik wel eens rekening houden. Toegegeven: Vanaf de Vuurbeker zou ik begeleiding voor jongere kinderen dan pakweg (veellezende) 12jarigen voorzien. Of laat het je lekker voorlezen. Maar zeker boek 1 en 2 kunnen voorgelezen worden vanaf een jaar of 8, 9.
Alle boeken werden vertaald door Wiebe Buddingh'
Nog meer vakantieboeken?
Ontmoet Fieke van Simon van der Geest (11+) of ga mee naar Griekenland in Eilanddagen van Gideon Samson (12+), omwille van de wat moeilijkere leesstructuur: het boek wordt in derde persoon verteld.
Ann van BoekBabbel
Marijke Ontdekt de wereld
Naomi van Hoofdtaal
Nienke van BookSomeTea
Ria Nap van Gewoon, lekker thuis
Geen opmerkingen:
Een reactie posten