zondag 9 juni 2024

De nominaties voor het Beste boek voor Jongeren 2024 zijn bekend!

 De prijs voor het Beste boek voor Jongeren ging tot 2017 door het leven als de Dioraphte Literatourprijs.

De prijs wordt elk jaar uitgereikt aan een auteur die het beste boek voor jongeren tussen 15 en 18 jaar schreef. Er zijn prijzen in twee categorieën: oorspronkelijk Nederlands en vertaald. Er is ook een publieksprijs.

Dit zijn de genomineerden voor 2024, en de winnaars worden bekendgemaakt bij de start de Boekenweek voor jongeren op 13 september.

flaptekst:

Mallory Greenleaf was ooit een aanstormend schaaktalent, maar is nu helemaal klaar met de sport. Schaken heeft alles in haar leven overhoop gegooid. Wanneer ze met tegenzin meedoet aan een laatste liefdadigheidstoernooi, verslaat ze geheel onverwacht Nolan Sawyer; de huidige wereldkampioen en het enfant terrible van de schaak-scene. Nog onverwachter is zijn verlangen om het opnieuw tegen haar op te nemen. Welke zet zit hierachter? Als Mallory slim is, loopt ze weg. Game over. Maar de zeer welkome geldprijzen van de toernooien lonken. Gaandeweg ontdekt Mallory niet alleen dat er ook buiten de hal spelletjes worden gespeeld, maar ook dat het schaakbord nog altijd een magische aantrekkingskracht op haar heeft – net als die ene geduchte tegenstander… 

auteur: Ali Hazelwood
uitgeverij: Best of YA, vertaald door De Vertaalzusjes

flaptekst:

Jona woont met zijn vader en grootmoeder in een Amsterdams hofje. Ze leiden een rustig en teruggetrokken leven, met als terugkerend patroon hun joodse rituelen. Maar als Jona voor zijn profielwerkstuk gekoppeld wordt aan flapuit Elin en de eigengereide Lucas, komt zijn leven op de kop te staan. Het onderwerp van dit profielwerkstuk is namelijk Jona’s grootmoeder. Ze heeft beginnende Alzheimer en praat steeds over haar geliefde Simon – terwijl Jona nog nooit van een Simon heeft gehoord. Is Simon een bestaand persoon, een echte herinnering of een waandenkbeeld dat door haar dementie wordt veroorzaakt? Jona’s vader is niet blij met alle aandacht voor zijn zwakke, oude schoonmoeder en maakt zich zorgen over haar gezondheid. De spanningen lopen steeds hoger op…

auteur: Anna van Praag
uitgeverij: Lemniscaat

flaptekst:

Jimi leeft voor muziek. Na een repetitie met zijn band heeft hij een mysterieuze ontmoeting met een vrouw die hem waarschuwt: als hij de trap op gaat, reist hij terug naar het verleden. Om terug te keren naar het heden zal hij een persoonlijke en intense opdracht moeten vervullen. Jimi besluit de sprong te wagen en belandt in het New York van 10 september 2001. Met behulp van muzikale aanwijzingen en een onverwachte bondgenoot in de vorm van de kleurrijke Matteo ontdekt Jimi wat hem te doen staat. Zijn opdracht brengt hem naar de bovenste verdieping van het WTC, op de ochtend van 9/11. Lukt het hem zijn taak te volbrengen? En weet hij de wolkenkrabber op tijd te verlaten?

auteur: Buddy Tegenbosch
uitgeverij: Best of YA


flaptekst:

Engeland, 1553. Je denkt misschien dat je dit verhaal al kent. Maar laten we je geheugen toch even opfrissen: Jane Grey had het geluk – of de pech, dat is maar net hoe je het bekijkt – dat haar oma de jongere zus was van de beruchte Henry VIII. Je weet wel, die koning die maar liefst zes keer trouwde en twee van zijn echtgenotes een kopje kleiner liet maken. Letterlijk. Om een lang verhaal kort te maken: Henry’s enige nog levende zoon was ernstig ziek en om de kroon niet in de verkeerde handen te laten vallen, moest Jane trouwen, en snel een beetje. Niet lang daarna kreeg ze plots alle macht over het land in haar schoot geworpen. Ze werd koningin, maar zat slechts negen dagen op de troon. Daarna verloor ook zij haar hoofd. Wij vertellen niet dat verhaal. We hebben gaandeweg wat kleine details veranderd en hier en daar een vleugje magie toegevoegd. Het is de moeite waard, dat beloven we. Dit is hoe het verhaal van Jane Grey éígenlijk had moeten gaan.
auteur: Cynthia Hand, Brodi Ashton en Jodi Meadows, vertaald door Mariella Manfré
uitgeverij: Moon

flaptekst:

Wat doe je als je je beste vriend niet meer kunt raadplegen? Joshua is woedend op Sergio, maar hij heeft hem ook nodig. Want hij weet zich geen raad met Lindsey – Lindsey die alle jongens gek maakt maar die moet huilen om ‘hoe ze naar haar kijken’, Lindsey die zoveel ingewikkelder in elkaar zit dan hij dacht. Wat bedoelt ze als ze een hartje-emoticon stuurt? Hoe ga je van zoenen verder naar seks? Hoe weet je wat de ander wil? En moet je per se verliefd zijn om seks te kunnen hebben? Als iemand Joshua’s vragen kan beantwoorden, is het Sergio.

auteur: Erna Sassen, illustrator: Martijn van der Linden
uitgeverij: Leopold
(Voorloper van dit boek: Zonder titel)


flaptekst:

James Spalburg wordt op achtjarige leeftijd de man in het huis: zijn vader is afwezig, zijn oudere broer overlijdt. James verkoopt zes dagen per week eieren op de markt, timmert speelgoed voor zijn jonge broertje en zusje en doet het ook nog eens goed op school. Als hij zestien is, komt hij al voor de klas te staan. Enkele jaren later besluit zijn moeder dat de getalenteerde docent wiskunde naar Nederland moet. In 1950 komt hij na achttien dagen varen aan in Amsterdam en vindt een baan in Badhoevedorp – de allereerste zwarte docent van het dorp. Uiteindelijk komt hij terecht in Hengelo, waar mensen van kleur nog zeldzamer zijn en zoon Jeffrey geboren wordt. Jeffrey heeft veel vragen over het verleden van zijn zwijgzame vader, die hem een exemplaar van Anton de Koms Wij slaven van Suriname gaf toen Jeffrey aan hem vroeg: waar komen wij vandaan?

auteur: Jeffrey Spalburg
uitgeverij: Das Mag


flaptekst:

In het San Francisco van 1954 worstelt de zeventienjarige Chinees-Amerikaanse Lily Hu met haar beklemmende omgeving. Ze wordt aangetrokken door het neon uithangbord van de Telegraph Club, een toevluchtsoord voor de queer community van San Francisco. Samen met haar nieuwe vriendin Kath ontdekt ze daar een heel andere wereld die haar beangstigt maar ook aantrekt. Amerika in de jaren 50 is doordrenkt van de angst voor de opmars van het communisme; bovendien hangt de familie van Lily deportatie boven het hoofd. Het is zeker geen veilige plek voor twee meisjes om verliefd te worden. Is Lily bereid alles op te offeren voor een liefde die strikt verboden lijkt te zijn?

auteur: Malinda Lo ; Vertaler: Louise Koopman
uitgeverij: Nieuw Amsterdam

flaptekst:

Dit is het verhaal van een paar opmerkelijke uren uit het leven van een getroebleerde tiener. Hij wandelt de nacht in en luistert naar de stemmen in zijn hoofd: die van zijn leraren, zijn ouders, de mensen die hij pijn heeft gedaan, de mensen die van hem proberen te houden. Hij ontsnapt aan Laatste Kans, een tehuis voor ‘moeilijk opvoedbare jongemannen’ en aan zijn nachtelijke angsten, zijn verleden en de beladen vraag of hij een toekomst heeft.

auteur: Max Porter ; vertaler: Saskia van der Lingen
uitgeverij: De Bezige Bij




flaptekst:

W. is drie jaar geleden verdwenen. W. is slechts de werkelijkheid. W. zuigt wandelende takken op met een kruimeldief. W. begraaft zijn tranen onder het meer. W. grijnst onoverwinnelijk in de beveiligingscamera. W. schudt zijn hoofd en klimt verder naar beneden. W. knipt de zaklantaarn uit. W. is terug.

auteur: Tiemen Hiemstra
uitgeverij: Das Mag








flaptekst:

In een klein huis, gebouwd in boomtoppen, wonen drie robots: de vaderlijke androïde Giovanni Lawson, de prettig sadistische verpleegmachine Ratched en de kleine Rambo. Victor Lawson, een mens, woont er ook. Ze vormen een gezin, en ze leven er verborgen en veilig. Op de dag dat ze een onbekende androïde met het label ‘hap’ repareren, hoort Vic voor het eerst over een gedeeld duister verleden van Hap en Gio – een verleden waarin ze op mensen jaagden. Wanneer Hap per ongeluk robots uit Gio’s vroegere leven informeert over hun verblijfplaats in het bos, is het gezin niet langer veilig. Gio wordt gevangengenomen en teruggebracht naar zijn oude laboratorium. Samen met de rest van zijn samengestelde gezin gaat Vic op reis om Gio te redden van ontmanteling, of erger nog, herprogrammering. Onderweg, verscheurd door tegenstrijdige gevoelens van verraad en genegenheid, moet Vic voor zichzelf beslissen: kan hij de liefde van Hap accepteren?

auteur: TJ Klune ; vertaler: Anneke Bok
uitgeverij: Volt

Ik vind lezen niet leuk maakte een handig overzicht van vorige winnaars sinds 2011.