zondag 18 augustus 2024

Zomerlezen (4) Rood - 2


⇒ Wat is Zomerlezen?

Vorige keer nam ik jullie mee in allerlei kleuren, om bij rood te eindigen.

Deze week neem ik jullie mee in de wereld van de Japanse illustrator/verteller Shaun Tan, en leren we de regels van de zomer. Vanuit een boom zie je altijd wel ergens een lichtje, ook in “De Rode boom”.

Beide boeken zijn vertaald door Bart Moeyaert.


“De regels van de zomer” mag u letterlijk nemen. Het boek begint met een grijze pagina waarin we fabrieksgebouwen dan wel flatgebouwen zien op een kaal terrein, waarop twee figuurtjes te zien zijn.

De eerste regel van de zomer is dat je een rode sok nooit aan de waslijn mag laten hangen. Aan de andere kant van de schutting zit een reuzenkonijn dat je vurig rood aankijkt. 

Elke bladzijde van dit boek bevat één regel, met op de rechterkant een afbeelding die je uitnodigt om bij de “regel van de zomer” je fantasie de vrije loop te laten. Je moet dingen, en je mag (nooit) dingen (vergeten mee te nemen): een betonschaar, bijvoorbeeld. Je mag ook nooit de achterdeur laten openstaan. (Dan kom je oog in oog te staan met reptielachtige wezens.) De optocht in de zomer vergeet je ook maar best niet. Net als dat je de laatste dag van de zomer ook maar best niet mist. Daarmee eindigt het boek explosief, maar hoe explosief er dan uitziet, laat ik u graag zelf ontdekken. Prachtig, niet vanzelfsprekend boek voor meerwaardezoekers en hun voorlezers. Dit boek is niet meteen geschikt voor kleuters, en richt zich meer op oudere lezers.

De rode boom

Een meisje begint de dag, maar leidt een leeg bestaan. Ze heeft niks om naar uit te kijken, en de wereld lijkt doof te zijn voor haar. Ze voelt zich niet begrepen, en het lijkt steeds erger te worden. Tot op een dag iets heel kleins te zien is, waarop je altijd hoopte…

Ook weer een boek met paginagrote prenten, en ongeveer een regel tekst per pagina. Donkere illustraties en de vormgeving van de tekst,  geven aan hoe het hoofdpersonage zich voelt als muizenissen reusachtig worden. Een boek dat hoop geeft als het leven soms te donker voor je is. Met krachtige illustraties die het minimum aan tekst sterkte meegeven. Dit boek mag dan al een prentenboek zijn, het is niet geschikt voor kleuters.

De boeken van Shaun Tan worden uitgegeven bij Querido, en zijn terug te vinden in de bibliotheek.*


Jan De Kinder schreef met Rood of waarom pesten niet grappig is een prentenboek dat ook bruikbaar is op de lagere school. Tuur wordt door zowat de hele klas gepest omdat hij vaak bloost. Een naamloos meisje en Ik-verteller zegt dat ze eerst gretig meedoet, maar algauw inziet dat de klas te ver gaat. Want Tuur is eigenlijk best een fijne klasgenoot. Maar hoe ga je in je eentje in tegen de dynamiek van de hele klas? “Rood, of waarom pesten niet grappig is” laat goed zien dat het helemaal niet zo simpel is om in je eentje tegen de hele klas in te gaan. Uiteindelijk zien meer klasgenoten in dat Tuur ok is, en de pester moet het onderspit delven. Zeer bruikbaar boek rond pesten, vooral in een klascontext. De Kinder heeft in zijn illustraties oog voor diversiteit, geen enkel kind is hetzelfde.



Ben je bang in het bos, grote wolf?

Voorlees-hit in een eerste leerjaar een tijdje terug. Grote wolf en Kleine wolf gaan samen het bos in. Grote wolf is echter overal bang voor, het kleinste kraakje doet hem schrikken. De Kinder voegt zelfs gieren toe die de dreigende sfeer nog versterken. Maar gelukkig is kleine wolf er, en die is integendeel, nergens bang voor. Hij moedigt zijn vader aan om steeds dieper in het bos te gaan, tot op de open plek. Dat lukt! Maar daarna gaat het helaas, zoals altijd, mis. Aan wie Kleine Wolf dat uitlegt, laat ik u zelf ontdekken.

“Ben je bang in het bos, grote wolf?” is een erg rijk prentenboek, dat uitnodigt om goed te kijken, verbanden te leggen en de tekst in je op te nemen. Kleine Wolf troost zijn vader op de open plek: ‘Niet huilen, papa’…

Heerlijk boek, ook voor grote mensen.

Beide boeken zijn nog te vinden in de bibliotheek*, en uitgegeven bij De Eenhoorn.

* Aan de rechterkant van dit blog kun je bij de wegwijzers de catalogi van zowel de Vlaamse als Nederlandse bibliotheken terugvinden.


Mijn bloggende collega's dit jaar

Geen opmerkingen: